Zavadlav: Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir

Crna kronika 19. velj 202110:30 > 10:38
filip zavadlav
Milan Sabic/PIXSELL

Danas se završava suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu.

Optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovim te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Suđenje Zavadlavu je započelo u 9 sati. Uvela su ga trojica pravosudnih policajaca iz zatvora u Gospiću, a ponovno na suđenju nosi pancirku.

“U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe. Razmišljanje da bih bio eventualno sudionik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i povjerovao”, kazao je Zavadlav, prenosi Dalmatinski portal.

Tvrdi da 11. siječnja 2020. u popodnevnim satima uopće nije bio u Varošu.

“Bio sam na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvaćanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15.34 na Šperunu i u 15.42 u Radmilovićevoj”, ustvrdio je Zavadlav.

“Nominirajte me za Nobela”

“Žao mi je što živim u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Želim da se izvuku pouke na institucionalnoj razini, da se ovakve stvari više ne događaju. Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir”, ustvrdio je Zavadlav.

Nije se složio s nalazom vještaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja djela.

“Ne slažem se sa psihijatrima, bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ako moja krivnja leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora”, kazao je Zavadlav.

Uvjeren je da će ga sud pustiti na slobodu.

“Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabava oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem doma, vjerojatno ću se još nečega sjetiti”, rekao je Zavadlav i zamolio predsjednicu sudskog vijeća, sutkinju Višnju Strinić da presudu donese što prije, ako je moguće danas.