FOTO Ovo je automobil koji sam “crta” pješački prijelaz na cesti

Auto 01. lip 202314:45 0 komentara
Hyundai Mobis

Hyundai Mobis, južnokorejska tvrtka za razvoj auto-dijelova, razvila je prednja svjetla sljedeće generacije koja prometne znakove prikazuju na cesti ispred samog automobila. Očekuje se da će ova tehnologija postati najnovija inovacija koja će značajno smanjiti noćne prometne nesreće za vozače, ali i za pješake.

Sustav nazvan “HD Lighting System” je tehnologija koja vizualizira prometne znakove u tekstu ili oblicima i projektira ih na površini ceste.

Na primjer, pokazuje vozačima da je cesta ispred u radovima koristeći takav znak. Također, projicira znak za pješački prijelaz na površinu ceste s prednjim svjetlima kako bi pješaci mogli sigurno prijeći cestu. Senzor kamere prepoznaje pješake tijekom vožnje udaljenom uličicom i prikazuje virtualni pješački prijelaz na cesti kada se automobil zaustavi.

Iako postoje i druge sigurnosne tehnologije koje informiraju vozače, sustav HD rasvjete smatra se tehnologijom koja uzima u obzir ne samo vozače, već i komunikacira s pješacima.

HD Lighting System sastoji se od HD mikro LED dioda koje su izvori svjetlosti i digitalnog mikro zrcalnog uređaja (DMD), skupa sićušnih zrcala koja zajedno djeluju kao reflektor. Ključne značajke u igri su tehnologija koja precizno kontrolira DMD i softver koji omogućuje ovo funkcioniranje. Informacije dobivene s prednjeg senzora (kamera) i GPS navigacije također se mogu integrirati kako bi se vozaču pružile potrebne informacije.

HD Lighting System ima oko 25.000 mikro LED dioda širine 0,04 mm, tanjih čak i od ljudske kose. To je 250 puta više LED dioda od onih ugrađenih u LED prednja svjetla koja se trenutno ugrađuju u automobile. DMD je ultraprecizan kontroler koji reflektira svjetlost pomoću mikroskopskih zrcala veličine samo 0,01 mm.

Svjetla koja emitiraju gusto složene LED diode reflektiraju se pomoću 1,3 milijuna digitalnih zrcala za projiciranje željenih oblika i simbola na površinu ceste.

Jedna važna značajka sustava HD rasvjete Hyundai Mobis je da odražava podatke koje primaju senzor kamere i GPS navigacija u stvarnom vremenu. Na primjer, kada se vozilo približava građevinskoj zoni, HD Lighting System prikazuje simbol “U izgradnji” veličine 1,5 metara, na udaljenosti od 15 metara ispred vozača i također može obavijestiti vozača o ograničenju brzine.

Hyundai Mobis

Tehnologija je specijalizirana za povećanje vidljivosti i sprječavanja nesreće noću. Stoga vozač može lako prepoznati kada će se automobil približiti ležećem položaju i gdje su ulazi i izlazi s autoceste dok gleda naprijed.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.