Zaboravite na Golf, Passat i Polo, otkriveno kako će se zvati novi Volkswagenovi modeli

Auto 07. ožu 202410:38 0 komentara
Volkswagen

Volkswagen je inspiraciju za nova imena pronašao u grčkoj mitologiji, ali i metalj glazbi te čudovištima.

Tvrtka iz njemačkog Wolfsburga je u proteklih nekoliko tjedana prijavila osam novih zaštitnih znakova i imena, od kojih je većina prijavljena u njemačkom Uredu za patente i trgovačke znakove (DPMA).

Još nekoliko ih je podneseno meksičkim i čileanskim tijelima, što potencijalno ukazuje na to da su ta nova imena namijenjena vozilima izvan europskog tržišta, doznaje CarBuzz.

Zaštitni znakovi prijavljeni su za sljedeća imena (abecednim redom):

Airon
Angra
Hera
Tempus

Tera
Therion
Thron
Tukan.

Značenja imena

Čini se da Airon nema jasno značenje, ali riječ “Ayron” je ime koje znači “planina snage”. Angra je daleko zanimljivija jer ima više značenja. Na portugalskom riječ znači uvala ili zaljev. Na staronordijskom to znači tugovati ili uznemiriti. To je također rod insekata koji kopaju jame, ali i vrsta riba te ime brazilskog metal benda. Dodajmo i da je Angra Mainyu ime destruktivnog duha ili zla u zoroastrijskoj vjeri.

Ipak, pretpostavlja se da je Volkswagen prilikom odabira imena ciljao na  nešto drugo. Sredinom 1980-ih tvrtka pod nazivom Angra Industria e Comercio de Carrocerias proizvela je vozilo opisano kao križanac sportskog automobila i buggyja, a koje je koristilo VW mehaniku sa zračnim hlađenjem i karoseriju od stakloplastike pa možda VW namjerava oživjeti ovo vozilo u Brazilu, gdje je originalno nastao.

Volkswagen

Druga imena nemaju baš pozadinsku priču. Hera je ime iz grčke mitologije, točnije ime božice zaštitnice za brak, žene i bračnu harmoniju. Hera je također opisana kao zaštitnica žena tijekom poroda, što sugerira da je to dobro ime za obiteljsko vozilo.

Tempus je latinska riječ za vrijeme, ali je također finska, švedska i njemačka riječ za gramatičko vrijeme. Tu je i Tera, što označava trilijun. To nije ništa posebno, ali “teratos” je srodna riječ koja znači čudovište, što je zanimljivo jer još jedno nedavno zaštićeno ime, Therion, na grčkom znači divlja životinja ili zvijer. Ime se također koristi za opisivanje zvijeri iz biblijske knjige Otkrivenja i korišteno je kao ime simfonijskog metal benda iz Švedske. Therion je također rod osa i starogrčki naziv za zviježđe Lupus.

Sva ova imena imaju višestruka značenja osim za Thron (njemački za prijestolje) i Tukan (alternativni način pisanja za tropsku faunu ptica poznatu kao Toucan), ali ono što se primjećuje je opetovana povezanost s grčkom mitologijom, binomnom nomenklaturom i rock glazbenim bendovima.

Podsjetimo, povijest aktualnih imena VW-a ispunjena je grčkim riječima i nazivima, ali njemačke riječi geografske znamenitosti također su služile kao inspiracija tijekom godina. VW također voli koristiti imena inspirirana vjetrovima: Golf dobio je dobio ime po Golfskoj struji na Atlantiku, a po vjetru je nazvan i Passat, kao i Bora po našoj buri.

Teško je predvidjeti kako će se nova imena koristiti, ali s obzirom na to da većina VW crossovera i SUV vozila ima imena koja počinju slovom T, vjerojatno je pretpostaviti da će to biti slučaj i u budućnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!