Istarski pljukanci su tradicionalna tjestenina jako poznata u Hrvatskoj. Korijeni ove ukusne tjestenine stižu iz Istre, ali nerijetko se pripremaju i u Italiji. Uz poznate fuže, najbolji domaći pljukanci stižu upravo iz te regije.
Ovaj specifičan tip tjestenine ima zanimljiv izgled i karakterističan oblik koji se razlikuje od drugih vrsta tjestenine. Riječ je o duguljastoj tjestenini koja je na sredini deblja, a na krajevima tanja. Valjaju se rukama i oblikuju dlanovima i prstima.
Najbolji domaći pljukanci se vrlo lako pripremaju, iako se recepti za pljukance mogu razlikovati. Koliko uspijevamo pronaći, pripremaju se bez jaja i s maslinovim uljem, no postoje i recepti koji uključuju jaje i svinjsku mast. Čini nam se kako je na osobni odabir kako ćete pljukance pripremiti kod kuće.
U nastavku donosimo tradicionalni recept za domaće pljukance.
Recept za domaće pljukance
Osnovni sastojci za pljukance uključuju brašno, jaja, sol i vodu. Tijesto se priprema od tih sastojaka, a zatim se oblikuje u željeni oblik. Kuhanje pljukanaca je obično u kipućoj vodi kao i druga tjestenina. Da su gotovi najbolje će znak biti kada isplivaju na površinu, slično kao njoki. Najčešće se u domaće pljukance dodaju slani umaci.
Sastojci za domaće pljukance:
– 300 grama glatkog brašna
– 220 ml tople vode
– Žličica soli – oko 2 grama
– Malo maslinovog ulja
Priprema pljukanaca:
1. Izvažite brašno i dodajte sol pa u sredini napravite rupu. U to ulijte vruću vodu, ne kipuću. Mijesite rukama, a ako vam je teže možete početi s kuhačom.
2. Na plohu stavite brašno
3. Kada se tijesto lagano formira onda smjesu prebacite na plohu i nastavite mijesiti.
4. Tijesto mijesite dok ne postane glatko bez raspadanja, što je tijesto više glatko to će pljukanci biti ukusniji
5. Ostavite tijesto da odstoji barem 15 minuta, za to vrijeme ga pokrijte krpom
6. Tijesto možete podijeliti ili trgati dio po dio. Uzmite komadić tijesta među prste i trljajte ga između dlanova dok se ne izduži.
7. Cilj je da dobijete duguljastu tjesteninu koja je na krajevima tanja, a na sredini malo deblja
8. Po potrebi u dlanove dodajte malo brašna ili pljukance valjajte po površini koju ste ranije nabrašnili
9. Tako svježe ih prebacite u posudu s vodom koja je zakipjela
10. Kuhajte oko 10 minuta, po želji tvrdoće
11. Pomiješajte s umakom po želji
Ako želite, pljukance možete i zamrznuti nakon pripreme.
Najbolje bi bilo da ih stavite odvojene na pladnju, prekrijete folijom i stavite na smrzavanje. Kada ćete ih kuhati nema potrebe da ih odmrzavate već ih možete direktno prebaciti u kipuću vodu.
Uz domaće pljukance se odlično slažu umaci od bosiljka, šparoga, špinata i tartufa. Odličan su dodatak gulašima i morskim plodovima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!