Mekano i vrlo ukusno pecivo, idealno za doručak.
Sastojci:
– 1/2 kg brašna
– 1 suhi kvasac
– 2 žličice šećera
– 2 žličice soli
– 150 ml ulja
– 1 jaje i 1 bjelanjak
– 160 ml mlijeka
Premaz:
– 1 žumanjak
– 2 žlice mlijeka
Priprema:
Brašno pomiješati sa svim suhim sastojcima.
Mlijeko zagrijati, pa dodati brašno smjesi kao i ulje, jaje, bjelanjak, pa mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Ostaviti da miruje 30 minuta.
Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje. Tijesto staviti na malo ulja i podijeliti na 16 jednakih dijelova i razvijati, pa saviti u kiflice i stavljati ih na pleh.
Pustiti da odstoje 20 minuta.
Uključiti pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva.
Svaku kiflicu premazati mješavinom žumanjka i mlijeka i peći 20 do 25 minuta do željene zlatnosmeđe boje.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!