Hladetina je tradicionalno jelo koje se radi od kuhanog mesa.
Sastojci:
– svinjske nogice i koljenice
– juneća koljenica
– lovor
– papar
– češnjak
– sol
– ljuta mljevena paprika
Priprema:
Svinjske nogice i koljenicu operite, stavite u lonac, dodajte juneću koljenicu, lovorov list i papar, zatim zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok meso jako omekša i počne se odvajati od kostiju.
Ohladiti, zatim procijediti tekućinu i ponovo je sipati u dublju posudu da prokuha.
U međuvremenu odvojite kožu i meso od kostiju, pa nasjeckajte, kao što biste usitnili meso od juneće koljenice. Meso (po želji i naribanu kožicu) rasporedite po dnu posude u kojoj će biti hladetina.
Kipuću tekućinu izlijte na pleh, pa provjerite da li se dobro lijepi. Ako volite čvršću hladetinu i ako se tekućina dobro uhvati, ne dolijevajte vodu, nego skinite posudu sa štednjaka i u nju usipajte očišćen i sitno nasjeckan češnjak, kao i soli po ukusu.
Ako volite da je hladetina malo mekša dodajte još vode i pustite da prokuha.
Sve dobro izmiješajte i izlijte u zdjelu preko mesa. Pustite da se ohladi, a potom posudu s hladetinom prebacite u hladnjak da odstoji preko noći.
Idući dan žlicom skinite sloj masnoće koja se može “uhvatiti” za površinu, pospite ih ljutom papričicom, izrežite i poslužite.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!