Mala retrospektiva filmova Damira Čučića u kinu Tuškanac

Kultura 14. pro 201811:22 > 11:26
Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

U maloj retrospektivi zagrebačkog kina Tuškanac, "Portreti: Polako nikuda Damira Čučića" od petka do nedjelje predstavit će se četiri novija dugometražna filma tog hrvatskog redatelja, scenarista i montažera igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova.

Prikazat će se Čučićeva ostvarenja nastala u proteklih šest godina, od ‘Pisma ćaći’ iz 2012. godine, preko filmova ‘Mitch – Dnevnik jednog šizofreničara’ (2014.) i ‘Rakijaški dnevnik’ (2015.) do najnovijeg, ‘Ljetnikovac’, nastalog ove godine, koji će se prikazivati sva tri dana retrospektive.

Program u petak otvara projekcija autorovog dugometražnog igranog prvijenca ‘Pismo ćaći’ koji je na 59. Festivalu igranog filma u Puli osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Zlatne arene za najbolju sporednu mušku ulogu i montažu, te nagradu Breza za najboljeg debitanta, najavljeno je iz kina Tuškanac.

“Posrijedi je iznimno uspjela i briljantno odglumljena adaptacija autobiografske monodrame Milivoja Beadera, proširena razmišljanjima redatelja, samog Beadera, glumca Mate Gulina, Marija Habera i snimatelja Borisa Poljaka”, ističu.

Uoči filma, uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu dat će filmolog Hrvoje Turković.

U subotu je na rasporedu je dokumentarni film ‘Mitch – Dnevnik jednog šizofreničara’, čiji je video materijal snimio sam protagonist, koji je snimanje prihvatio kao svojevrsnu terapiju filmom.

Zbog prijetnje Psihijatrijske bolnice Rab sudskom tužbom, premijera u Hrvatskoj je bila otkazana te je film prikazivan na inozemnim festivalima na kojima je osvojio priznanja žirija.

“Riječ je o djelu koje se osim intrigantnim konceptom, nekovrsnim eksperimentom u kojem je protagonist istodobno i sukreator filma, izdvaja autentičnošću”, napominje se u najavi.

Film ‘Rakijaški dnevnik’, koji će se prikazati u nedjelju, eksperimentalni je dokumentarac, vizualna interpretacija ili interpretativna rekonstrukcija audiosnimki koje su nastajale dulje od desetljeća u domu i ilegalnoj podrumskoj pecari rakije tonskog snimatelja Marija Habera, umjetničkim pseudonimom Erica Marie Stroma.

Stariji Čućićevi filmovi prikazuju se u 19 sati, a ‘Ljetnikovac’ je na rasporedu u večernjem terminu, od 21 sat. To je priča o o slijepom snimatelju dokumentarnih radio drama Vojinu koji u opustjelom hotelu izvan sezone dočekuje troje svojih sugovornika i snima razgovore s njima, uglavnom o traumama iz djetinjstva.

Film je svjetsku premijeru imao na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseillu.

Damir Čučić autor je na više od trideset eksperimentalnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova, montažer više od sedamdeset eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. Radovi su mu prikazani na festivalima, projekcijama, retrospektivama i tv stanicama u Hrvatskoj i Europi gdje je osvojio 10 nagrada.

Važniji redateljski radovi su mu kratki dokumentarni filmovi ‘Na krivom mjestu u krivo vrijeme’ (1998.), ‘Četvrta smjena’ (1999.), ‘Bića sa slika’ (1999.), ‘Free Space’ (2001.), ‘Zaboravljeni’ (2002.), kratkometražni eksperimentalni ‘Onkraj’ (2003., koredatelj), ‘Arabeska’ (2004.) i kratki igrani film ‘Stolac za ljuljanje’ (2005.).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram