Filmovi Delmera Davesa za ljubitelje vesterna u Kinu Tuškanac

Kultura 21. velj 202211:25 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Filmovi američkog redatelja i scenarista Delmera Davesa, jednog od najznačajnijih autora u žanru vesterna sredine 1950-ih prikazat će se ovaj tjedan u zagrebačkom kinu Tuškanac

Program otvara u srijedu, 23. veljače, jedini film drugoga žanra u retrospektivi, krimi-drama “Mračni prolaz” (1947). Glavne uloge odigrali su Lauren Bacall i Humphrey Bogart, a pamti se po uporabi subjektivnog kadra – početni dijelovi prikazani su isključivo iz perspektive protagonista, čije lice kamera prikaže tek u 62. minuti.

U programu će potom uslijediti šest vesterna, počevši od četvrtka i filma “Slomljena strijela” (1950), jedan od prvih filmova u kojima su Indijanci prikazani pozitivno i sa simpatijima – kao statisti angažirani su stvarni Apači iz rezervata, no istaknutije role igrali su bijeli glumci.

“Redatelj je prekinuo dotadašnju tradiciju vesterna u kojima su Indijanci redovno govorili loš engleski, te u ovom filmu govore pravilno kao i bijelci, čime se također ističe autorova namjera da ih se tretira ravnopravno”, podsjeća se u najavi.

“Posljednja kola” (1956) najavljuju se kao jedan od najdojmljivijih filmova u nizu Davesovih vesterna. Središnji lik, kojega glumi Richard Widmark, spoj je negativca i pozitivca, u a riječ je i o filmu putovanja i preživljavanja, čestom spoju u žanru vesterna.

U petak se prikazuje “Drvo za vješanje” (1959), jedan od ambicioznijih i neobičnijih vesterna svog vremena jer ga više od žanrovskih odrednica zanima psihologija likova. To je i posljednji vestern legendarnog Garyja Coopera, ali i kao prvi filmski nastup znamenitog karakternog glumca Georgea C. Scotta.

Vestern “Jubal” (1956), na rasporedu u subotu, adaptaciju romana Paula Wellmana s utjecajem Otela, predstavlja vrhunski glumački postav predvođen Glennom Fordom, Ernestom Borgnineom i Rodom Steigerom, kao i atraktivan široki format slike.

Iz Tuškanca kažu da, iako je manje poznat, radi se o respektabilnom djelu koje upućeniji kritičari i povjesničari žanra svrstavaju u nezaobilazne vesterne 1950-ih.

U subotu je na programu film “Kauboj” (1958), s Jackom Lemmonom kojeg je na ulogu u vesternu nagovorio iskusni Glenn Ford. Redatelj je radi stvaranja realističkog dojma inzistirao da glumci sve scene u filmu izvode sami, bez dublera.

Kratki podsjetnik na opus hvaljenog redatelja zatvorit će u nedjelju kultni “U 3’10 za Yumu” (1957), adaptacija kratke priče glasovitog Elmorea Leonarda u kojoj glavne uloge tumače Glenn Ford i Van Heflin kao snažni pojedinci sa suprotnih strana zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.