Redatelj “Ratova zvijezda” priznao: Ovo je ultimativni ZF film

Kultura 08. stu 202315:55 0 komentara
Olivier Laban-Mattei / AFP

Dok je Lucas bio najizravnije inspiriran djetinjom strašću prema stripovima Flasha Gordona kada je smišljao Ratove zvijezda, remek-djelo Stanleya Kubricka je ipak dalo jasniju sliku o tome kako treba izgledati savršen znanstveno-fantastični film.

Iako se Kubrickov revolucionarni rad nije ponovio u Ratovima zvijezda, Lucas se poslužio Kubrickovim tehnikama za zapanjujuće scene u svemiru. Kao suptilni hommage 2001: Odiseji u svemiru, Lucas je pristanište Zvijezde Smrti u koje slijeće Millennium Falcon u Novoj nadi bazirao na onom viđenom na Kubrickovoj Svemirskoj postaji V, piše Far Out Magazine.

2001: Odiseja u svemiru se ne može usporediti s komercijalnim utjecajem i golemim kulturnim naslijeđem Ratova zvijezda, ali naširoko ga se smatra najvećim znanstveno-fantastičnim filmom ikada snimljenim.

“Stanley Kubrick je napravio ultimativni film znanstvene fantastike i bit će jako teško nadmašiti ga”, rekao je Lucas jednom o filmu. “Na tehničkoj razini može se usporediti [s Ratovima zvijezda], ali osobno mislim da je 2001. daleko superiorniji film.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!