Retrospektiva Darrena Aronofskog u kinu Tuškanac

Kultura 08. stu 202111:58 0 komentara
AMMAR ABD RABBO / El Gouna Film Festival

Retrospektiva američkog redatelja i scenarista Darrena Aronofskog, koji je već svojim niskobudžetnim prvijencem "Pi" osvojio publiku i kritiku, održat će se od četvrtka do nedjelje u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Iz Kinoteke podsjećaju kako je nakon tog prvog filma iz 1998. autor talent potvrdio “Rekvijemom za snove” (2000) te, nakon komercijalnog i kritičarskog neuspjeha s “Fontanom života” (2006), ugled vratio sportskom dramom “Hrvač” (2008) i nagrađivanim “Crnim labudom” (2010). Uz sve te filmove, retrospektiva donosi i njegov film “Majka!” (2017).

Program “Portreti: Korporalan film Darrena Aronofskog” otvara 11. studenog “Rekvijem za snove” koji donosi rijetko viđene vizualne senzacije i frenetičnu montažu u spoju s provokativnom tematikom narkomanske i medijske (televizijske) ovisnosti, ističe se u najavi. Zapažene uloge ostvarili su Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connellly.

Dan kasnije slijedi “Crni labud” u kojem je Aronofsky napravio osebujan iskorak spojivši balet i horor kroz priču u kojoj je iskoristio filmske i glazbene motive.

“Film je u potpunosti sagradio oko delikatnosti i apartnosti Natalie Portman koja je izvanredno odigrala ulogu balerine koja na autodestruktivnom putu bez povratka gubi mogućnost razlikovanja zbilje i pričina”, napominje se.

Portman je nagrađena Oscarom i Zlatnim globusom za glavnu žensku ulogu, a uz nju glumili su i Winona Ryder, Mila Kunis te Vincent Cassel.

U petak će se prikazati i film “Pi” koji se smatra jednim od najimpresivnijih debija u svjetskoj kinematografiji u proteklih četvrt stoljeća.

“Osim tematske izvornosti, Pi je donio i fascinantan oblikovni izričaj u iznimnom spoju crno-bijele fotografske teksture, ekspresivnih kompozicija kadra i ‘neurotičnog’ montažnog ritma, praćenog sjajnom glazbom Clinta Mansella, iskoristivši oskudne tehničke uvjete mizernog budžeta od 60 tisuća dolara za građenje osobite atmosfere djela”, ističe se.

U subotu je na programu nagrađivana sportska drama “Hrvač” s Mickeyjem Rourkom u glavnoj ulozi što se smatra redateljevim netipičnim radom.

Kako se napominje, film se, između ostalog, dotiče teze o nemogućnosti dubinskog razumijevanja muškaraca i žena, neovisno o tome koliko ta teza sama po sebi bila demagoška.

Nagrađen je Zlatnim lavom u Veneciji te brojnim drugim nagradama, a Rourke je bio nominiran za Oscara.

Isti dan u kasnijem terminu prikazuje se “Fontana života”, ljubavno-spiritualna fantazija kroz više od tisuću godina, u kojoj su glavne uloge odigrali Hugh Jackman i Rachel Weisz.

Iz Kinoteke kažu da, iako je film doživio krah te posljedično kritičarske i producentske sumnje u stvarne mogućnosti njegova autora, u nekim je filmofilskim krugovima Fontana života stekla kultni status.

Retrospektiva završava u nedjelju filmom “Majka!” (2017) u kojem se, navodi se, Aronofsky odlučio za spektakl ultimativne bizarnosti, morbidno oniričko ostvarenje u kojem se mogu prepoznati utjecaji teatra apsurda i Romana Polanskog, biblijske reference, a film se može shvatiti i kao ekološki aktivističko djelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!