Svjetska premijera “Područja bez signala” na francuskom festivalu

Kultura 01. ruj 202113:21 0 komentara
Sasa Miljevic/PIXSELL

Svjetska premijera serije "Područje bez signala" u režiji Dalibora Matanića održana je pred punom dvoranom u francuskom Lilleu na Series Mania, najznačajnijem festivalu serija na svijetu, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Serija je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića, a scenarij o dvojici Zagrepčana koji dolaze u zaboravljeni gradić kako bi u propaloj tvornici za misterioznog naručitelja napravili turbinu kakva se već odavno ne proizvodi, potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan.

U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu i spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović).

Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci.

Po riječima producentice Ankice Jurić Tilić, reakcija publike na premijeri bila je iznad svih očekivanja, imala je divna pitanja te vrlo emotivnu i pozitivnu reakciju.

Redatelj serije Dalibor Matanić, koji je bio na premijeri, ustvrdio je kako je sjajno vidjeti seriju na velikom platnu, pred publikom koja je od prve minute emotivno reagirala.

Ugledni francuski dnevnik Le Monde koji je Područje bez signala izdvojio među pet festivalskih serija koje nikako ne treba propustiti. “Vrhunska produkcija i glumačke izvedbe čine seriju otkrićem koje ne smijete propustiti”, napisali su kritičari Le Mondea.

Na festivalu Series Mania, koja se održava od 26. kolovoza do 2. rujna, prikazuje se više od 60 ekskluzivnih premijera iz cijeloga svijeta. “Područje bez signala” prikazano je u natjecateljskom programu ‘Panorama International’ u konkurenciji 15 serija.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Hrvatska publika seriju će premijerno moći pogledati na Hrvatskoj radioteleviziji u jesenskoj shemi 2021./2022.

Seriju je nastala u okrilju zagrebačke Kinorame, a u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane.

Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe, a prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS.

Razvoj su podržali Kreativna Europa i Hrvatski audiovizualni centar koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima CineLink Drama u Sarajevu i upravo na Series Mania koja se tada održavala u Parizu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!