Ne bacajte sok od kiselih krastavaca! Može biti veoma koristan u kućanstvu

Lifestyle 09. sij 202411:44 0 komentara
Pexels

Nakon što pojedete staklenku kiselih krastavaca, često ostane prilično soka. Ako ste ikada buljili u sav taj ostatak salamure i pitali se postoji li neki način da se reciklira ili ponovno upotrijebi, ovo je vaš sretan dan.

Postoji nekoliko načina na koje možete ponovno koristiti sok u kući, a neki od njih su prilično neočekivani i iznenađujući. Od korištenja kao dodatka tlu u vašim cvjetnim gredicama do vraćanja sjaja vašim bakrenim posudama, postoji mnogo zanimljivih i inventivnih načina za korištenje soka od kiselih krastavaca u kući i vrtu. Možete ga čak pokušati koristiti za čišćenje roštilja ili štednjaka.

Nažalost, loših savjeta ima u izobilju na internetu. Stoga ćemo vas također upozoriti da postoji nekoliko stvari koje ne biste trebali raditi sa sokom od kiselih krastavaca.

Ukiselite drugo povrće

Ne biste trebali koristiti sok od kiselih krastavaca za pripremu novih kiselih krastavaca. Salamura koju koristite u tu svrhu zahtijeva određenu količinu soli i octa kako bi se spriječile bakterije i dugoročno očuvala hrana. A neke od tih sastojaka apsorbiraju originalni kiseli krastavci. Dakle, ostaci sokova možda više nemaju odgovarajući omjer potreban da novi kiseli krastavci budu sigurni na polici. Međutim, možete upotrijebiti ostatke te tekućine za kiseljenje drugog povrća.

Za kiseljenje svježih proizvoda, prokuhajte sok od kiselih krastavaca na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Stavite povrće u staklenku, prelijte kipućim sokom i zatvorite poklopcem. Trebali biste pustiti povrće da odstoji u hladnjaku najmanje 5 sati prije nego što ga poslužite i možete ga tamo sigurno čuvati do tjedan dana. Povrće koje je dobro za to uključuje luk, mrkvu, češnjak i zeleni grah, prenosi House Digest.

Uklonite hrđu

Ocat je učinkovito sredstvo za uklanjanje hrđe. Sok od kiselih krastavaca je pun octa i može se koristiti za uklanjanje oksidacije. Ovo je izvrstan trik za čišćenje starog zahrđalog alata. Htjet ćete pri ruci imati i malo sode bikarbone jer će to neutralizirati kiselinu u octu kada završite s uklanjanjem hrđe. To osigurava da ne ide preduboko i ne počne skidati ​​površinu vaših alata.

Da biste uklonili hrđu, namočite zahrđali predmet u sok od kiselih krastavaca ili natopite papirnati ručnik sokom i zamotajte predmet u njega. Ostavite da se namače tri do 24 sata, ovisno o jačini hrđe. Zatim neutralizirajte kiselinu u soku od kiselih krastavaca posipanjem alata sodom bikarbonom. Zatim možete oribati hrđu i isprati područje toplom vodom kada završite. Možete koristiti abrazivni čistač poput čelične vune kako biste uklonili hrđu ako je potrebno.

Dajte poticaj svojim biljkama

Neke biljke jednostavno vole kiselo tlo, a sok od kiselih krastavaca pun je kiselog octa. Možete upotrijebiti ovaj trik za vrtlarenje kako biste poboljšali svoje hortenzije, rododendrone, azaleje i druge biljke koje vole kiselinu. Općenito je dobra ideja testirati tlo prije nanošenja slane otopine, budući da je već možda dovoljno kiselo. Ako ne, malo soka od kiselih krastavaca može biti savršen dodatak tlu jer također sadrži Lactobacillus. Ova korisna bakterija pomaže u razgradnji organske tvari u tlu kako bi bila lakše dostupna biljkama. Osim toga, suzbija rast određenih gljivica i štetnih bakterija od kojih se biljke mogu razboljeti.

Kako biste učinkovito koristili sok od kiselih krastavaca u vrtu, morate ga razrijediti zbog sadržaja soli. Za korištenje kao dodatak tlu, nanesite ga blizu, ali ne izravno na biljke ili njihovo korijenje.

Prirodno sredstvo protiv korova

Dok sok od kiselih krastavaca može pomoći biljkama koje vole kiselinu ako se pravilno primijeni kao dodatak tlu, kiselina u octu kao i sol mogu biti smrtonosni za druge biljke. Međutim, to ga čini savršenim kada se borite s korovom. Možda ćete ga morati držati podalje od gredica za uređenje okoliša kako ne bi smetao vašem omiljenom cvijeću. Dakle, mnogi vrtlarski stručnjaci tvrde da je izvrstan uništavač korova koji niče u pukotinama na vašem pločniku ili prilazu.

Kako biste i sami isprobali ovaj trik, jednostavno ulijte sok u bočicu s raspršivačem i istrebite korov koji smeta. Kada ga koristite kao dodatak tlu, želite ga razrijediti, ali ćete ga za ovu svrhu htjeti u punoj snazi. Ako imate zrelije korove, možete ih jednostavno preliti sokom za koncentriraniji učinak. Zatim se vratite i kasnije uklonite mrtve ostatke.

Očistite roštilj

Roštilj je obično napravljen od prilično čvrstih materijala, pa provjerite priručnik da vidite možete li koristiti žičanu četku za čišćenje rešetki. Mnogi također preporučuju korištenje smotane aluminijske folije. Međutim, budite pažljiviji sa svojom keramičkom pločom za kuhanje i pri čišćenju koristite samo neabrazivne spužve i krpe kako biste izbjegli ogrebotine.

Ulaštite bakrene posude i tave

Bakrene tave imaju prekrasan sjaj, ali mogu ga izgubiti dok ih koristite u kuhinji. No, ostaci soka od kiselih krastavaca mogu im vratiti sjaj. Ovaj sjajan trik podupire znanost i povezan je s kemijskom reakcijom. Bakar gubi sjaj kada se njegovi atomi spajaju s kisikom i stvaraju bakreni oksid. Kada se pomiješaju u soku od kiselih krastavaca, kiselina (ocat) i sol otapaju ovaj bakreni oksid i ostavljaju vaše posude sjajnima kao nove.

Da biste očistili svoje bakrene tave, potopite ih u posudu sa sokom od kiselih krastavaca na 15 minuta. Nakon namakanja operite i isperite na uobičajeni način. Za veće posude možda ćete morati nanijeti tekućinu krpom. Također možete upotrijebiti sok od kiselih krastavaca za patiniranje novih posuda ako više volite tu estetiku. Ako novom bakru želite dati stariji izgled, nanesite sok od kiselih krastavaca na isti način na koji biste ga zasjajili, ali nemojte ga odmah ispirati. Ostavite ga u dodiru s površinom i stvorit će plavu ili zelenu patinu.

Napravite zamku za muhe

Bilo da imate posla s jednom štetočinom ili vam se po kuhinji mota roj vinskih mušica, možete koristiti sok od kiselih krastavaca da napravite zamku za muhe. Tekućina je odličan mamac za vašu zamku budući da ocat u njoj prirodno privlači muhe.

Izrada zamke je jednostavna. Jednostavno stavite sok u posudu, a zatim na vrh dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Sok od kiselih krastavaca privući će muhe, a sapun će ih uhvatiti u zamku i ubiti. Također možete koristiti sok od kiselih krastavaca za hvatanje puževa u vrtu. Samo stavite sok u plitku posudu ili, još bolje, zakopajte posudu tako da gornji rub bude u ravnini sa zemljom. Sok će ih namamiti, a sol u salamuri učinit će ostalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!