Pogledajte kako prepoznati pokvarena jaja, ali i kako ih održati svježima

Lifestyle 22. velj 202306:41
Pixabay

S obzirom na to da su jaja jedna od namirnica koje se najčešće konzumiraju, kako zbog jednostavne pripreme, tako i zbog nutritivne vrijednosti, donosimo savjete kako ih održati đto duže svježima, ali i trik kako prepoznati ako su se pokvarila.

Prije nego što dodate kutiju jaja u košaricu u trgovini, obavezno je otvorite i provjerite ima li pukotina na ljuskama. Čak i ako vidite puknuće na vanjskoj površini jaja, nemojte ih nositi kući. Ostali vizualni znakovi koji označavaju lošu seriju sirovih jaja u ljusci uključuju sluzavu ili praškastu površinu, donosi EatThisNotThat.

Također možete provjeriti svježinu jajeta testiranjem njegove plovnosti. Ako, nakon što bacite sirovo jaje bez ljuske u zdjelu hladne vode iz slavine, vidite da pluta, velika je vjerojatnost da je jaje staro. Iako to ne znači da je nužno nesigurno za jelo, vrijedi razmotriti ovo opažanje i provjeriti kakav je miris jajeta.

Možda je najočitiji znak da saznate jesu li vaša jaja još uvijek dobra ili su se pokvarila da ih pomirišete. Bilo da su kuhana ili sirova, pokvarena jaja imaju izrazito oštar smrad poput sumpora, pa ako vaša jaja čudno mirišu i već im je istekao rok trajanja, vrijeme je da ih izbacite.

Savjeti za održavanje jaja svježima

Evo nekoliko preporuka za održavanje i održavanje svježine jaja:

Nakon što pokupite svoja jaja iz trgovine, donesite ih kući u hladnjak što prije. Nemojte ih ostaviti dva sata ili više na sobnoj temperaturi.

Izbjegavajte stavljati jaja na vrata hladnjaka. To ne samo da ih čini podložnima pucanju zbog čestog pomicanja vrata, već ovo područje također radi na nešto višoj temperaturi u većini modela hladnjaka, što može ubrzati njihovo starenje, a istovremeno smanjiti kvalitetu.

Čuvajte svoja jaja u kartonskoj kutiji u kojoj su stigla. Ovi spremnici su dizajnirani da minimaliziraju gubitak vode i ublaže upijanje drugih okusa hrane u vašem hladnjaku, što može nepovoljno utjecati na kvalitetu okusa jaja.

Jaja je najbolje držati u najhladnijem dijelu hladnjaka, koji je obično prema stražnjoj strani blizu termostata. Kao što je ranije spomenuto, najpovoljnija temperatura za svježinu je oko 4 stupnja, ako ne i niža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ