Smiju li psi jesti jaja?

Lifestyle 19. tra 202420:44 0 komentara
Pixabay

Smiju li psi jesti jaja?

“Jaja su lako dostupna, relativno jeftina, veoma korisna namirnica koja pruža gotovo nevjerojatan spektar različitih vitamina i drugih hranljivih materija zaslužnih za dobro stanje očiju, jetre, mozga i srca. Jaja sadrže željezo, cink i fosfor i minerale koji su od vitalnog značaja“, prenosi City magazin.

Kao i za ljude, i za pse vrijedi da su jaja zdrava – u pravoj mjeri. “Količina jaja koja je pogodna za ishranu psa od 30 kg je jedno jaje jednom ili dva puta tjedno. Najbolje da jaje bude u sirovom stanju bez ljuske“, kažu stručnjaci.

Neki stručnjaci savjetuju da ne jedu sirova jaja (zbog salmonele), dok drugi to favoriziraju. Činjenica je da su psi prilično otporni na bakterije, ali je ipak važno kupiti jaja od provjerenih proizvođača. Alternativa sirovom jajetu je kuhano jaje – meko ili tvrdo, ili čak prženo.

Neki psi, posebno kada je potreba za kalcijem veća, svojoj prirodnoj ishrani dodaju i ljuske jajeta. Jaja u redovnoj ishrani psa također imaju divan efekt – dlaka vašeg psa će biti jako sjajna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!