Jogurt i kefir dva su vrlo slična proizvoda koja iznimno pozitivno pridonose zdravlju zbog čega bi ih trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Oni dobro utječu na mikrobiome u crijevima jer sadrže dobre bakterije, a imat će blagodati na cijeli organizam.
U zdravoj i uravnoteženoj prehrani, fermentirani mliječni proizvodi igraju veliku ulogu. Jedni od tih proizvoda su i jogurt i kefir koji se, zbog svog neutralnog okusa, vrlo lako mogu uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a pritom, uz vrlo malo kalorija, u tijelo unijeti mnoštvo nutrijenata te probiotika, odnosno dobrih bakterija. Ove bakterije su jako važne za pravilno funkcioniranje probave, jačanje kostiju i mišića, ali i za jačanje imuniteta. Ovdje se, naravno, prvenstveno misli na jogurt i kefir u svom čistom obliku, bez dodanih šećera, aroma i bojila.
Razlika između kefira i jogurta
Iako su jogurt i kefir vrlo slični – oba su mliječni proizvodi i nastaju fermentacijom, između njih postoje značajne razlike. Za početak, glavna dobra bakterija koja se nalazi u kefiru je Lactobacillus kefiri dok u jogurtu prevladavaju dobre bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Također, jogurt sačinjavaju samo bakterije dok se u kefiru nalazi i kvasac. Tekstura kefira je gušća od tekućeg jogurta i kefir sadrži manje kalorija i šećera od jogurta. Okus je također nešto drugačiji, pri čemu je kefir nešto kiseliji. No, bez obzira na ove razlike, i jogurt i kefir su iznimno dobri za zdravlje i poželjno ih je uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu.
Zašto je jogurt dobar za zdravlje?
Jogurt može doći u tekućem ili čvrstom stanju, ali i jedno i drugo je vrlo korisno i ima dobar učinak na zdravlje.Jogurt, osim probiotika, u velikim količinama sadrži: proteine, kalcij, vitamin B12, vitamin D, riboflavin, fosfor, magnezij i kalij. Upravo zbog ovih nutrijenata, jogurt:
1. Poboljšava zdravlje kostiju, zuba i noktiju
Za zdrave i snažne kosti, zube i nokte, iznimno su važne bjelančevine, kalcij i vitamin D koje jogurt sadrži u velikim količinama. Na primjer, oko 200 mililitara jogurta sadrži gotovo 50 posto potrebnog dnevnog unosa kalcija.
2. Pozitivno utječe na probavu
S obzirom na to da jogurt sadrži probiotike, odnosno dobre bakterije, ima jako dobar učinak na probavu te umanjuje ili pak potpuno uklanja simptome sindroma iritabilnog crijeva, smanjuje nadutost i općenito pridonosi lakšem svakodnevnom osjećaju.
3. Osnažuje imunitet
Probiotici koji se nalaze u jogurtu smanjuju upale u tijelu koje bi uzrokovale razne infekcije i poremećaje. Također, za dobar imunitet jako su važni i magnezij, selen i cink koji se također nalaze u jogurtu.
4. Olakšava održavanje težine
S obzirom na to da je jogurt bogat raznim nutrijentima, a pritom sadrži vrlo malo kalorija, odličan je saveznik u mršavljenju. Također, proteini i kalcij koji se u njemu nalaze, smanjuju razine hormona koji potiču apetit.
Zašto je kefir dobar za zdravlje?
Kefir ima prilično nisku razinu laktoze zbog čega ga, s vremena na vrijeme, mogu piti i osobe koje su intolerantne na laktozu. Brojna istraživanja su pokazala da ispijanje kefira čak može poboljšati način probavljanja laktoze i povećati toleranciju na nju.
Kefir je odličan izvor vitamina B12, kalcija, vitamina K, riboflavina, folata i fosfora. U kefiru se također nalazi oko 61 vrsta bakterija koje liječe i sprečavaju pojavu stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva, proljeva te čireva uzrokovanih infekcijom H. Pylori. Kefir osim toga djeluje povoljno i na zdravlje na iduće načine:
1. Poboljšava zdravlje srca
Istraživanja su pokazala da kefir može smanjiti štetu nastalu metaboličkim sindromom (skup poremećaja koji uključuje hipertenziju, pretilost i neadekvatnu otpornost na inzulin zbog čega raste rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, srčanog udara i dijabetesa tipa 2). Naime, kefir pomaže u smanjenju krvnog tlaka, snižava razinu kolesterola, utječe na razinu triglicerida u krvi i pomaže u sprječavanju bolesti srca.
2. Poboljšava zdravlje kostiju
Kefir je dobar izvor kalcija, fosfora, vitamina D i magnezija, a to znači i da on poboljšava njihovo zdravlje. Također, dokazano je i kako kefir poboljšava zdravlje kostiju čak i kod osoba s osteoporozom.
3. Ima antibakterijska svojstva
Neke bakterije, odnosno probiotici, u kefiru vrlo su učinkovite u borbi protiv drugih, bakterija zbog čega kefir može imati djelovanje poput antibiotika. Bakterija Lactobacillus Kefiri, koja se nalazi samo u kefiru, može usporiti rast opasnih bakterija kao što su salmonela, Escherichia coli i H. Pylori.
Zaključak
Kefir i jogurt su fermentirani proizvodi koji bi se trebali naći u svačijoj svakodnevnoj prehrani. I jogurt i kefir imaju vrlo malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata te probiotika, odnosno dobrih bakterija, koji su jako važni za pravilno funkcioniranje probave, jačanje kostiju i mišića, jačanje imuniteta i slično. Neke dobre bakterije koje se nalaze u kefiru i jogurtu čak mogu i smanjiti ili pak potpuno spriječiti upale koje bi u tijelu mogle uzrokovati razne infekcije i poremećaje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!