Pogledajte koliko dugo gotovina može trajati prije nego postane neupotrebljiva

Lifestyle 30. svi 202322:06 1 komentar
Pixabay

Ostaviti malo papirnatog novca za hitne slučajeve dobra je ideja, ali koliko dugo ga možete držati prije nego postane neupotrebljiv?

Iako se sve češće kao sredstvo plaćanja koristi kartica, većina ljudi ima pri ruci barem malo gotovine za hitne slučajeve. Ali zanimljivo je da to dovodi do jedne komplikacije: gotovina ne traje vječno, piše Life Hacker.

Dok zakon navodi da je novac zakonsko sredstvo plaćanja, što znači da vaš novac nikada ne “ističe”, kao i sve ostalo na ovom svijetu, on će se na kraju pokvariti. Zapravo, papirnati novac u optjecaju ima definirani životni vijek između 7-23 godine, ovisno o denominaciji, zbog trošenja prilikom rukovanja.

Ali što je s gotovinom koja stoji u ladici vašeg stola, ispod vašeg madraca, naslagana u vašim zidovima ili zakopana u vašem dvorištu? Ako nestane struje i krenete tražiti svoju zalihu novca, kolike su šanse da umjesto toga ne pronađete ništa osim žaljenja?

Kako pravilno čuvati gotovinu

Ako pravilno skladištite svoju gotovinu, ona bi trebala trajati duže od vas: čak 100-150 godina. Ključ je u ispravnoj pohrani. Novac treba čuvati na suhom, daleko od sunca i zaštićenog od drugih vremenskih utjecaja. Ako ciljate na gornji raspon dugovječnosti svog gotovinskog novca, trebate ga pohraniti u prostoru s kontroliranom klimom (poput sefa) u dvostruko omotanim plastičnim ili Mylarovim omotima. Učinite to i vaši će unuci moći potrošiti taj novac.

Vaš bi novac mogao nestati već za nekoliko mjeseci, jer postoji mnogo stvari koje pokušavaju uništiti vaš novac.

Štetočine koje mogu uništiti gotovinu

Srebrna ribica. Ako imate gotovinu u kući i vidite srebrnu ribicu kako juri okolo, zabrinite se. Privući će ih škrob i rado će žvakati te novčanice. Vaš prvi znak bit će neke nasumične, neravne rupe u gotovini.

Termiti. Termiti ne jedu samo drvo – oni će napraviti obrok od svega što sadrži celulozu. To uključuje i onu lovu koju si naslagao u zidove poput narkobosa.
Miševi. Ako ste ikada doživjeli invaziju miševa u svom domu, znate da će ti glodavci pojesti sve . Ako se neki miš spotakne o vašu ostavu novca, potpuno će je pojesti .
Ako svoj novac zakopate kao što to rade u filmovima, bolje ga zamotajte jako, jako dobro, jer ima još više kukaca i drugih stvari koje bi ga rado pojele – i vaša bi zaliha nestala za otprilike 5-10 godina.

Plijesan može uništiti i vaš novac

Plijesan je marljiva stvar i raste na gotovo svemu pod pravim uvjetima. Ako se vaš novac ovlaži zbog poplave, izlijevanja ili jednostavno zbog vrlo vlažnih uvjeta na mjestu gdje se nalazi, plijesan može početi griskati vašu gotovinu u roku od dan ili dva – i početi činiti vidljivu štetu u roku od nekoliko tjedana. Ako se ne otkrije, ta plijesan će na kraju uništiti vašu valutu – prema znanstveniku Douglasu Cobbu, taj bi proces mogao trajati samo 200 dana.

Držati nešto gotovine pri ruci dobra je ideja kao zaštita od hitnih slučajeva, ali također je dobra ideja osvježiti tu hrpu s vremena na vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.