Punjač za električne automobile povučen iz bizarnog razloga

Magazin 23. velj 202407:05 0 komentara
Canetti / Alamy / Alamy / Profimedia, Ilustracija

Punjač za električna vozila povučen je iz prodaje u Velikoj Britaniji zbog upozorenja da bi ga strani hakeri mogli upotrijebiti kao "oružje" za izazivanje nestanka struje.

Ured za sigurnost proizvoda i standarde, regulator za sigurnost potrošača, obavijestio je tvrtku Wallbox da njezin punjač za električne automobile Copper SB nije u skladu sa zakonima o kibernetičkoj sigurnosti. To znači da se ne može prodavati jer se ne može pravilno zaštititi od hakera, prenosi Telegraph.

Kritičari kažu da kontinuirana prodaja Copper SB punjača, koji se prodaje za oko 500 funti, predstavlja rizik jer bi mogao neprijateljima omogućiti da poremete ključnu infrastrukturu Ujedinjenog Kraljevstva.

Wallbox je prodao gotovo 40.000 punjača za električne automobile u Britaniji. Bakreni SB punjači koji su već instalirani se ne povlače, pojašnjavaju.

Ken Munro iz Pen Test Partnersa, tvrtke za kibernetičku sigurnost, kaže kako je “industrija punjenja električnih vozila nenamjerno stvorila oružje koje bi neprijateljske strane sile mogle upotrijebiti za destabilizaciju naše električne mreže”. “Nedostatak odgovarajuće cyber sigurnosti ostavio nas je sve izložene nestanku struje”, dodaje.

Ranije ovog mjeseca GCHQ-ov nacionalni centar za kibernetičku sigurnost upozorio je da su strani hakeri ciljali na kritičnu infrastrukturu Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući električnu mrežu.

Unatoč intervenciji regulatora, Wallboxu je dopušteno da nastavi s prodajom svog punjača do kraja lipnja. Punjač Copper SB može se spojiti na internet i njime se upravlja putem aplikacije za pametni telefon, koja vozačima omoguće da ga daljinski uključe ili isključe.

Upravo ovaj praktični pristup internetu mogao bi omogućiti hakerima da pronađu softversku grešku u punjaču, rekao je Munro. Hakeri bi to mogli iskoristiti i upotrijebiti za ometanje nacionalne mreže uključivanjem tisuća punjača u isto vrijeme. Svaki punjač može povući do 22 kilovata, što znači da bi mreža mogla biti izložena iznenadnoj potražnji za desecima megavata ako hakeri dobiju pristup velikom broju ranjivih punjača.

Pojašvanja se i da nema dokaza da postoji određena mana u proizvodu Copper SB, ali Wallbox je kupcima rekao da uređaj nije u skladu s propisima o punjačima za električna vozila koji su doneseni 2021. godine. U marketinškoj e-poruci poslanoj prošlog mjeseca kažu da “počevši od 30. lipnja, Copper SB više neće biti u skladu s trenutnim britanskim propisima o pametnom punjenju i stoga neće biti prihvatljiv za prodaju”.

Uređaji se mogu prodavati do 30. lipnja

Smatra se da je tisuće bakrenih SB-ova prodano kućanstvima i malim poduzećima diljem zemlje otkako je proizvod lansiran 2019. godine.

Wallbox je rekao da je prodao pola milijuna punjača širom svijeta, a evidencija Companies Housea pokazuje da je prodano nešto manje od 40.000 komada u Britaniji između 2021. i 2022. godine.

Tvrtka nije odgovorila na pitanje koliko je Copper SB punjača prodala u Velikoj Britaniji, ali kažu da ga više ne reklamiraju u Britaniji.

“Primili smo pismo prihvaćanja od OPSS-a (britanski ured za sigurnosne standarde), što našim partnerima dopušta nastavak prodaje Copper SB-a do 30. lipnja”, kaže glasnogovornik.

Vlada inzistira na tome da se u obzir uzmu olakotni faktori kada odlučuje hoće li dopustiti stalnu prodaju ranjivih uređaja. Odjel za poslovanje i trgovinu nije komentirao, ali je glasnogovornik rekao da povlačenje Copper SB-a ne znači i zabranu ovog punjača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!