Vaša nacionalnost utječe na to koliko koristite gestikulacije rukama u govoru

Magazin 26. ožu 202414:34 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Zanimljiva kulturološka studija otkriva da Talijani gestikuliraju dvostruko više od Šveđana, prikazujući različite narativne pristupe kroz geste rukama.

Nedavna studija Sveučilišta Lund u Švedskoj otkriva intrigantne razlike u korištenju gestikulacija rukama među pojedincima različitih nacionalnosti, što ukazuje na različite kulturološke sklonosti prema gestualnoj komunikaciji, piše Zimo.

Dvanaest ljudi iz Švedske i 12 iz Italije zamoljeno je u studiji da opišu isječak iz dječje TV emisije Pingu prijatelju koji je nije gledao taj isječak, a znanstvenici su promatrali njihove geste.

Studija otkriva da Talijani koriste više gesta od Šveđana, a njezini rezultati objavljeni su u časopisu Frontiers in Communication.

Maria Graziano, jedna od znanstvenica koja je vodila istraživanje ističe da – Talijani više gestikuliraju.

Graziano je i sama gestikulirala dok je pojašnjavala rezultate studije tijekom video poziva, pripisujući tu spontanu tendenciju svom odgoju u Napulju. Tijekom istraživanja, Talijani su u prosjeku imali 22 geste na 100 riječi, dok su Šveđani u prosjeku imali njih tek 11.

Osim puke učestalosti, studija ističe nijansirane razlike u funkciji gesta. Graziano primjećuje da dok Šveđani uglavnom koriste reprezentacijske geste za opisivanje događaja, Talijani integriraju više pragmatičnih gesta koje nude komentar ili uvode nove elemente u narativ.

Ta varijacija sugerira različite kulturološke perspektive o konstrukciji naracije, naglašava Graziano. Geste, tvrdi ona, odražavaju kulturne prioritete u pogledu sadržaja i svrhe pripovijedanja.

Potreba za širim istraživanjima

Barbara Tversky sa Sveučilišta Stanford komentira implikacije studije, navodeći da kulturne konvencije oblikuju način na koji pojedinci tumače i objašnjavaju kratke narative gestama. Ona se zalaže za šira istraživanja koja obuhvaćaju veće i raznolikije kohorte ispitanika.

Graziano u budućnosti planira istražiti geste u različitim vrstama diskursa i interpersonalnoj dinamici. Njezin je cilj produbiti razumijevanje načina na koji različite kulture koriste geste za prenošenje informacija i narativnih nijansi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!