Mlade znanstvenice ruše mitove: Zašto je njihov posao najbolji na svijetu?

Znanost 04. ožu 202208:32 0 komentara
MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Udruga za promicanje znanosti u Hrvatskoj Penkala u subotu u središtu Zagreba priprema serijal nastupa istaknutih mladih znanstvenica koje će predstaviti znanost iz prve ruke, ukloniti mitove te objasniti zašto drže da je njihov posao najbolji na svijetu.

Događanje “Znanost u prolazu” održava se u povodu Međunarodnog dana žena na Cvjetnom trgu i tijekom tri sata 15 znanstvenica održati će svoja 15-minutna izlaganja. Po četiri će nastupati istovremeno na odvijenim govornicama Cvjetnog trga i tijekom jednog sata ponoviti svoja predavanja četiri puta, kako od njih ne bi promaklo okupljenim građanima.

Svoje sudjelovanje potvrdile su Iva Tolić, Ivana Brekalo,  Anamari Nakić, Paula Štancl, Barbara Gilić i druge.

Znanost u prolazu potaknula su događaja Soapbox Science, koje su utemeljile dvije britanske biologinje, i koja su pobudila 45 događanja diljem svijeta tijekom 2021., u kojima je sudjelovalo više do 1500 znanstvenika.

Iskustvo i statistike pokazuju da je stereotip o tome kako znanstvenik izgleda ili tko se bavi znanošću i dalje izuzetno snažan u svijetu i kod nas. Postotak znanstvenica, posebice u STEM području, manji je od njihovih kolega. Stoga će Penkala, udruga koju su mlade znanstvenice i znanstvenici osnovali za promicanje znanost u Hrvatskoj, organizirati niz Znanost u prolazu kojim će ”promovirati znanstvenice kao uzor novim generacijama”, ističu organizatorice.

Pored Znanosti u prolazu, Udruga Penkala organizirala je niz događanja i akcija poput okruglih stolova o znanstvenoj komunikaciji, radionica o znanstvenom (ruko)vodstvu, razgovore o stvarnom i očekivanom u znanstvenoj karijeri, znanstvene kvizove; predstavila brojne znanstvene novosti i drugo.

Na Cvjetnom trgu u subotu Ana Babić Perhoč s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorit će o potrazi za svjetlom u mraku nepoznanica Alzheimerove bolesti, Anja Barešić s Institutu Ruđer Bošković će tragati za pitanjem kako umjetna inteligencija može pomoći liječnicima i pacijentima, a Ivana Brekalo također s Ruđera govorit će o mehanokemiji odnosno kako „bez tlake nema nauke“.

Anamarija Fofonjka iz tvrtke Visage Technologies predavat će o modeliranju svijeta matematičkim formulama, Barbara Gilić s Kineziološkog fakulteta u Splitu i Mirela Šunda iz Gimnazije u Đakovu govorit će o poboljšanju tjelesnih aktivnosti nakon pandemije, a Lucija Hok s Ruđera istražuje povezanost COVID-19 bolesti i neurodegeneracija.

Nina Kamčev s PMF-a u Zagrebu govorit će o kockanju kao traženju puta do rješenja matematičkih problema, Petra Mazdin iz tvrtke Gideon istražuje izazove i primjene višerobotskih sustava, a Anamari Nakić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu o primjeni kombinatorike u ublažavanju devastirajućih posljedica klimatskih promjena.

Inga Patarčić, inače idejna začetnica i glavna organizatorica projekta “Znanost u prolazu” iz Centra za molekularnu medicinu u Berlinu govorit će kako postati haker ljudskog genoma, Silvija Petković s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu o kružnom gospodarstvu u gospodarenju opasnim otpadom, a Ivana Ponjavić i Monika Trupinić  s Ruđera o svemu što znamo o minijaturnom stroju koji dijeli ljudske gene.

Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu predavat će o obradi prehrambenih sirovina i hrane netoplinskim tehnikama, Ana Sović Kržić s FER-a u Zagrebu odgovarat će na pitanje ima li robot inteligenciju, a Paula Štancl s PMF-a u Zagrebu o tome jesu li mutacije sreća ili nesreća za tumore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.