Studija: Aspirin bi mogao pomoći pacijentima s teškim oblikom covida-19

Znanost 26. ožu 202110:47 > 10:58 1 komentar
covid, koronavirusa, testiranje na covid, laboratorij, test, epruveta
Unsplash/ilustracija

Novo istraživanje sugerira da bi pacijentima koji imaju teški oblik covida-19 mogao pomoći aspirin. Brojni pacijenti koji su hospitalizirani zbog covida-19 bore se s prekomjernim zgrušavanjem krvi, što može biti fatalno. Pilot studija sugerira da bi niska doza antikoagulanta aspirina mogla smanjiti potrebu za mehaničkom ventilacijom i zaprimanje u jedinice intenzivne njege, kao i rizik od smrtnog ishoda.

Studija je objavljena u časopisu Anesthesia & Analgesia, a da bi se nalazi ove studije potvrdili, potrebno je provesti veću kliničku studiju.

“Aspirin bi mogao biti važan za oboljele od covida-19”

“Kada smo otkrili povezanost između covida-19 i krvnih ugrušaka, znali smo da bi aspirin – koji se koristi za prevenciju moždanog udara – mogao biti važan za pacijente koji su oboljeli od covida-19”, rekao je dr. Jonathan Chow, docent za anesteziologiju.

VEZANE VIJESTI

“Razrjeđivanjem” krvi aspirin pomaže u sprječavanju stvaranja ugrušaka ili tromba koji mogu blokirati krvne žile koje opskrbljuju srce, mozak, pluća i druge vitalne organe, piše Medical news today. Analiza koju su proveli dr. Chow i kolege pokazala je da je davanje niske doze aspirina neposredno prije ili nakon prijema u bolnicu povezana sa značajno smanjenim rizikom od mehaničke ventilacije, prijema na intenzivnu njegu i smrtnosti u bolnici.

Osim toga, istraživači nisu pronašli dokaze da aspirin povećava rizik od krvarenja.

“Aspirin je jeftin, lako dostupan, a milijuni ga već koriste za liječenje drugih zdravstvenih stanja”, kazao je dr. Chow i dodao da su rezultati ove studije “pobjeda za one koji žele smanjiti rizik od razornih učinaka covida-19”.

Osim što sprječava zgrušavanje krvi, aspirin smanjuje razinu imunološke signalne molekule ili citokina zvanog interleukin-6 (IL-6) u krvi, piše Medical news today. Ta je molekula povezana s pretjeranom imunološkom reakcijom, što se naziva “oluja citokina”, koja također može utjecati na pacijente oboljele od covida-19.

Potrebno je provesti veliko kliničko ispitivanje

Autori naglašavaju da će drugi istraživači trebati provesti randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja kako bi se potvrdili rezultati ove studije. Ova studija obuhvatila je 412 osoba oboljelih od covida koji su zaprimljeni u američke bolnice u razdoblju od ožujka do srpnja 2020. godine.

VEZANE VIJESTI

Njih 98 uzimalo je aspirin tjedan dana prije prijema u bolnicu ili tijekom prva 24 sata nakon što su hospitalizirani. Istraživači su usporedili ishode za te osobe s onima za 314 osoba koje nisu uzimale aspirin.

U svojoj analizi podataka, istraživači su uzeli u obzir i druge varijable za koje su znanstvenici pokazali da utječu na težinu bolesti, uključujući dob, spol, indeks tjelesne mase, rasu, hipertenziju i dijabetes.

Studija je pokazala da je konzumacija aspirina povezana s 43% smanjenim rizikom od primanja u intenzivnu njegu, 44% smanjenim rizikom od mehaničke ventilacije i 47% smanjenim rizikom od smrtnog ishoda u bolnici.

Autori studije ipak pozivaju na oprez dok se ne provede opsežno kliničko istraživanje koje bi potvrdilo rezultate ove studije. Naglasili su i da je veličina uzorka u njihovoj studiji relativno skromna te da je ovo bila promatračka studija, što znači da se nije moglo dokazati da je aspirin smanjio težinu oboljenja od covida-19 kod hospitaliziranih pacijenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare