Bolovi nakon poroda: Koji je uzrok i kako ih ublažiti na jednostavan način?

Pixabay

Trudnoća je za svaku ženu drugačije iskustvo, a jednako vrijedi i za porod.

Neke će se žene nakon poroda oporaviti brže, dok će drugima biti potrebno nešto više vremena da se potpuno oporave i da bolovi nestanu. Sve je individualno, a ovisi i o samom načinu poroda. Ipak, postoje određene metode kako se mogu ublažiti bolovi nakon poroda.

Što se događa s tijelom nakon poroda?

Nakon poroda potrebno je oko šest do osam tjedana da se tijelo oporavi. Prvi dani su najgori, a javljaju se i razne promjene, kao što je na primjer krvavi iscjedak iz rodnice, nazvan lohija ili babinje pranje, koji može trajati do deset dana nakon poroda kada postaje smeđi, a potom i žućkasti. Također, povećana maternica se počinje stezati te se s vremenom smanjuje, a sama stezanja mogu biti bolna.

Jednako tako, dolazi do promjena u dojkama koje postaju nabrekle zbog stvaranja mlijeka te mogu biti bolne na dodir. Pojavljuje se i povećana potreba za mokrenjem te je važno uvijek na vrijeme odlaziti na zahod kako ne bi došlo do razvoja infekcije ili do upale mjehura. Još jedan problem koji se javlja su probavne smetnje. Ove promjene u i na tijelu nakon poroda su normalne i nakon određenog vremenskog perioda će se povući.

Kako ublažiti bolove nakon poroda?

Postoji nekoliko prirodnih načina kako se mogu ublažiti bolovi nakon poroda, dok majke koje ne doje mogu uzeti i tablete protiv bolova. Odnosno, ako majka doji može se uzeti paracetamol bez kodeina ili ako ne doji se najčešće daje kodein ili aspirin. Prije uzimanja lijekova je najbolje posavjetovati se s liječnikom. Ovisno o kojim se bolovima radi, odnosno o kojem dijelu tijelu, postoje i različite metode za njihovo ublažavanje.

1. Lohija

Već spomenuti iscjedak iz rodnice je potpuno normalna pojava nakon poroda. Važno je dok traje ovo krvarenje nalik menstruaciji izbjegavati spolne odnose te paziti na higijenu vagine i anusa kako ne bi došlo do bakterijske infekcije. Potrebno je i redovito mijenjati higijenske uloške svaka četiri sata te redovito ispiranje nakon nužde.

2. Bolovi na mjestu reza

Kod vaginalnog poroda oporavak je nešto brži, a rez može biti bolan tjedan do dva nakon poroda. Kako bi se smanjila bol pomoći mogu hladni oblozi i sjedenje na jastuku, umjesto na tvrdoj površini. Kod poroda carskim rezom, oporavak može trajati od četiri do šest tjedana. Pomoći u zacjeljenju kod vaginalnog poroda mogu i Kegelove vježbe, ali i topli oblozi sterilnom gazom koji se stavljaju na mjesto reza, te pravilno brisanje nakon nužde, od sprijeda prema straga.

3. Hemoroidi

Česta su pojava u trudnoći, kao i nakon nje, hemoroidi koji mogu biti vrlo neugodni i bolni. Pomoći može poseban jastuk koji se može kupiti u dućanima s medicinskom opremom, kao i češće kretanje, tople ili hladne kupke te specijalizirana mast za hemoroide.

4. Zatvor ili proljev

Osim hemoroida, može se pojaviti i zatvor te je potrebno jesti hranu bogatu vlaknima, piti puno tekućine te po preporuci liječnika uzimati posebna sredstva koja će omekšati stolicu. Osim zatvora, može se pojaviti i proljev koji se također kontrolira određenom prehranom te lijekovima koje će prepisati liječnik.

5. Grčevi

Grčevi se pojavljuju kao znak kontrakcije i sužavanja maternice, a mogu se pojačano osjetiti za vrijeme dojenja djeteta. Ovi grčevi su potpuno normalni, iako mogu biti neugodni, a traju do deset dana. Pomoći mogu tehnike disanja koje su se koristile i za vrijeme poroda. Osim toga, bol se može smanjiti i laganim masažama kružnim pokretima prvih nekoliko dana nakon poroda, kao i stavljanjem toplih obloga na područje abdomena.

6. Glavobolja

Glavobolje se mogu pojaviti brzo nakon poroda kao posljedica samog poroda ili zbog promjene u razini hormona. Najbolji lijekovi su odmor ili ležanje na leđima, dok kod intenzivne glavobolje mogu pomoći određeni lijekovi protiv bolova.

Osim bolova, mogu se pojaviti još neke promjene. Na primjer, zbog promjena u razini hormona može doći do ispadanja kose. Česta pojava su i strije, kao i pomiješani osjećaji, kao što su anksioznost, zabrinutost, umor i depresija, koji se javljaju nakon poroda.

Zaključak

Bolovi nakon poroda su normalni i to je zapravo dobar znak, jer to znači da se tijelo oporavlja, a rane zacjeljuju. Bolovi nakon poroda se mogu ublažiti, ovisno o njihovom intenzitetu te o vrsti bolova. U nekim slučajevima će pomoći mirovanje te topli ili hladni oblozi, dok će nekada biti potrebni lijekovi. Posebno je važno što više odmarati kako bi se tijelo brže oporavilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.