Hormoni nakon poroda: Mogu izazvati veliku sreću, ali i agresiju i tugu

Izvor: Pixabay

Promjene u tijelu nakon poroda nevjerojatan su pokazatelj snage ženskog tijela. Nagla promjena hormona nakon poroda može izazvati brojne dodatne promjene u ponašanju kod žena - i to je uobičajena pojava.

U prvom satu nakon poroda dolazi do intenzivnih promjena hormona te se smatra kako je taj prvi sat najkritičnija faza u životu bebe. Upravo u tom periodu najveća je izmjena hormona te izlučivanje hormona sreće oksitocina, estrogena, prolaktina i noradrenalina. Izmjena u ravnoteži tih hormona dio je tjelesnog instinkta za preživljavanje i zaštitu, ali i nešto što izaziva posebnu povezanost majke i djeteta odmah nakon poroda.

U nastavku ćemo objasniti važnost hormona nakon poroda, ali i kakve promjene u tijelu oni mogu izazvati te što možete očekivati.

Fizičke promjene zbog hormona nakon poroda

Izmjena i neravnoteža hormona nakon poroda može izazvati fizičke promjene. Najveći dio hormonske neravnoteže događa se zbog dominacije estrogena, glavnog ženskog spolnog hormona te progesterona koji je važan za gotovo sve procese u ženskom tijelu.

Nakon poroda dolazi do intenzivnog djelovanja oksitocina, hormona koji pomaže pri porodu, ali i koji se povezuje s osjećajem ljubavi. Ovaj hormon utječe na stezanje maternice, stvaranje posteljice te otpuštanja mlijeka nakon poroda. Međutim, ovaj hormon povezan je i s osjećajem ljubavi i povezanosti. S obzirom na to da se u ženskom organizmu u najvišim razinama pojavljuje netom nakon poroda, najbolje za majku je da bez ometanja gleda i osjeća svoju bebu nakon poroda.

VEZANA VIJEST

No, izlučivanje ovog hormona nakon poroda stvara i fizičke promjene. Dok je razina estrogena i oksitocina visoka, nakon poroda pada razina progesterona. Ta, ali i druge izmjene, izazivaju promjene koje se mogu fizički osjetiti na tijelu.

Ovo su fizičke promjene koje se mogu osjetiti na tijelu zbog hormona nakon poroda:

– povišena razina oksitocina potiče stvaranje i opuštanje mlijeka, točnije, razvoj mliječnih žlijezda u grudima

– postporođajni grčevi koji nastaju zbog lučenja oksitocina. Kod trudnica je moguć osjećaj sličan menstrualnim grčevima koji izazivaju kontrakcije maternice

– lučenje progesterona može izazvati konstipaciju nakon poroda te nije neobično da prvih nekoliko dana nakon poroda nemate stolicu

– povećanje razine estrogena može izazvati povećanje masnih naslaga na području trbuha ili pojave „viška kože“

– pojačano znojenje je moguće zbog povišene razine estrogena što je uobičajeno za ovaj hormon nakon poroda

– pojačani umor zbog intenzivne promjene ravnoteže hormona nakon poroda na koje se tijelo treba priviknuti i zbog koje se čitav organizam mora oporaviti

– kod nekih trudnica je moguća anemija koja uzrokuje slabost i osjećaj nemoći

Tuga zbog hormona nakon poroda

Osim već navedenih, za vrijeme i nakon poroda, oslobađa se hormon endorfin koje može izazvati osjećaj sličan ovisnosti. Endorfin je, uz oksitocin, zaslužan za trenutak zurenja bebe u majčine oči.

No, osim hormona koji izazivaju lijepe i ugodne osjećaje, važno je znati da loša ravnoteža hormona nakon poroda može izazvati i drugačije osjećaje. Za vrijeme poroda luči se i adrenalin koji se smatra hormonom agresije, no on je taj koji daje dodatnu snagu i omogućava majčinom tijelu da reagira i štiti svoj plod. Zdrava razina agresivnosti je na neki način prikaz majčine ljubavi. Noradrenalin, jedan od hormona nakon poroda, oslobađa se i kod djeteta te mu daje nagon i potiče mehanizam preživljavanja kad izađe iz ženskog tijela.

Baby blues i postporođajna depresija

Osjećaj tuge nakon poroda nije neobičan te se također često može pripisati hormonalnoj neravnoteži. Tako postoje pojmovi baby blues i postporođajna depresija – pojave koje nije moguće kontrolirati, ali koje je vrlo važno prepoznati na vrijeme. Tuga nakon poroda je uobičajena stvar i to što nakon rađanja djeteta ne osjećate zanos, oduševljenje i sreću je sasvim normalna stvar i ne znači zbog toga da niste dobra majka.

Poslijeporođajna tuga ili potištenost, baby blues, nastaje od dva do tjedan dana nakon poroda kod nekih majki jer dolazi do pada razine hormona sreće. Ova nagla neravnoteža hormona nakon poroda može izazvati osjećaj tuge, želju za plakanjem, potištenost, osjećaj nezadovoljstva i nisko samopouzdanje. Tom osjećaju ne pomažu generalna iscrpljenost i stres koje je tijelo preživjelo za vrijeme i nakon poroda.

Ova potištenost prolazi unutar dva tjedna i najčešće nije potrebna liječnička pomoć. Period od oko dva tjedna je obično dovoljan da se pojavi balans hormona nakon poroda i da se stvari vrate kako su bile prije poroda.

Ako se osjećaj tuge nakon poroda pojačava i ne nestaje, moguće je da se radi o psihološkom problemu postporođajne depresije. Pokazalo se kako žene koje su i ranije u životu imale depresivne ili anksiozne epizode budu više sklone pojavi ovog problema. Češće se javlja kod mlađih majki, a općenito se javlja kod oko 10% žena.

Osim osjećaja tuge, pojavljuju se simptomi poput nesanice, gubitka apetita i teka, pretjerane razdražljivosti, odbijanja djeteta, smanjeno lučenje mlijeka, plačljivost, intenzivan osjećaj krivnje jer “nisu dobre majke“. Ovo stanje treba prepoznati na vrijeme, a najbolji pokazatelj je dugotrajnost simptoma veća od dva do tri tjedna. Liječenje se provodi psihoterapijom i antidepresivima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar