Doznajemo: Uskok se obratio EPPO-u nakon dopisa iz Vlade

N1 Komentar 13. ožu 202408:34 0 komentara

Zatraženo - učinjeno. 24 sata nakon pressice predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na kojoj je pozvao Uskok da objavi priopćenje na webu, dobili smo sto smo tražili, odnosno ono što on traži već mjesecima - da se upletu u slučaj 3D snimanja nakon potresa.

Posao je to, podsjetimo jos jednom, koji je ministrica kulture Nina Obuljen preplatila, a sada se sumnja da je novac pokraden.

Slučaj vodi EPPO, baš kao i preostala tri kraka afere na Geodetskom fakultetu. Međutim baš u ovom, gdje je istraga pokucala na vrata Ministarstva kulture, premijer se upro svim snagama, uključujući i bizarno premještanje mikrofona u ponedjeljak na presici, kako bi pokazao da EPPO nije nadležan.

Uskok je jučer objavio da je od EPPO-a zatražio pravomoćno rješenje o provođenju istrage, kao i dosadašnje odluke koje potvrđuju nadležnost te da ih se izvijesti što je predmet daljnje istrage.

I kao da migovi premijera, koji s pozicije izvršne vlasti već mjesecima diktira Uskoku i DORH-u što bi trebali činiti nisu dovoljni, neslužbeno doznajemo da je ovom naglom buđenju USKOK-a prethodio dopis od predstojnika Ureda predsjednika Vlade. Dokumentacija poslana DORH-u sadrži analize o kojima Andrej Plenković stalno govori, a koje bi trebale dokazati da je u slučaju 3D snimanja potrošen hrvatski, a ne europski novac. Ili kako bi to Plenković rekao: “Nijedan cent europskog novca.”

Dakle, da budemo potpuno jasni: Vlada je, ne samo premijerovim upornim javnim prozivanjem, već i izravno, dopisom s dokumentacijom o utrošenim sredstvima, sugerirala USKOK-u da se uključi. Sva sreća pa Plenković stalno ponavlja da nema nikakvog pritiska.

Što sada? Ne zna se. Evo što nam je u ekskluzivnom intervjuu prošli tjedan rekla europska tužiteljica na pitanje što ako se ovo dogodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!