Američki veleposlanik o Dodiku: Retorika mu je sve podlija, ksenofobična i zadrta

Regija 22. lip 202416:09 0 komentara
Dejan Rakita/PIXSELL

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy ocijenio je u subotu političko ozračje u toj zemlji vjerojatno najlošijim od rata i optužio čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da najavama odcjepljenja toga entiteta prijeti interesima SAD-a u BiH.

“Trenutačno se BiH suočava s možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća. Milorad Dodik posebno je odgovoran za ove probleme”, rekao je Murphy u Sarajevu.

Pri tome je dodao kako se u BiH svakoga dana može čuti “‘zlobna, etnonacionalistička retorika” koja, kako je ustvrdio, dolazi iz svih naroda i političkih stranaka.

Za Dodika je pak ocijenio da mu je retorika “sve podlija, ksenofobična i zadrta”, dok je secesionističko djelovanje izravna prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu.

“Plan gospodina Dodika za ‘mirno razdruživanje’ Republike Srpske od BiH opasna je fantazija, nezakonita je i predstavlja prijetnju temeljnim interesima SAD u BiH”, istaknuo je američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini.

Dodik je stalna meta kritika američke administracije i većine zapadnih zemalja zbog zagovaranja odcjepljenja entiteta kojemu je na čelu od Bosne i Hercegovine.

Na posljednjem zasjedanju Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire rad visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, a čine ga zemlje zapada i Turske, istaknuto je kako Dodikovi eventualni secesionistički potezi neće proći bez reakcije međunarodne administracije u BiH.

Dodik je optužio Murphyja za pogoršanje stanja u zemlji, nazivajući ga ‘kaubojem’ zbog njegova izbora obuće.

“Kauboju, gdje god ti budeš držao volan, nezadrživo jurimo u propast”, napisao je X-u Dodik koji zamjera stranim diplomatima da se stalno miješaju u unutarnju politiku u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!