Do 16 sati u Srbiji glasalo 41,56 posto birača, MUP se očitovao o dva incidenta

Regija 03. tra 202218:30
Izvor: N1

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji do16 sati glasalo je 41,56 posto od oko 6,5 milijuna upisanih birača, priopćilo je u nedjelju Republičko izborno povjerenstvo (RIK) niječući da je bilo ozbiljnih izgreda, a MUP se očitovao o samo dva u nizu prijavljenih napada na stranačke aktiviste.

Prema podacima RIK-a do 14 sati na izborima je glasalo 31,56 posto upisanih birača, a približne su i procjene neovisnih promatrača po kojima je na birališta izišlo nešto više od 30 posto.

Izlaznost u Beogradu, gdje oko 1,6 milijuna upisnih birača glasa za 110 vijećnika gradske skupštine Skupštine dosegnulo je 38,50, ali su tijekom popodneva na biralištima veliki redovi i na pojedinim biračkim mjestima se čeka i više od pola sata.

VEZANE VIJESTI

U Vojvodini glasalo je 44 posto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji izlaznost je 42,79 posto, u južnoj i istočnoj Srbiji 42,91 posto, rečeno je novinarima na tiskovnoj konferenciji RIK-a.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Dimitrijević naglasio je da izbori protječu “u demokratskoj i fer atmosferi” i da nisu uočene bilo kakve veće nepravilnosti.

Upitan o nepravilnostima koje prijavljuju promatrači, Dimitrijević je rekao da još nisu dobili takve informacije, ali je potvrdio fizički napad na predsjednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, naglasivši da se dogodio “izvan biračkog mjesta”.

Srbijanski MUP priopćio je da istražuje dva napada, od kojih je jedan na stranačlkog aktivista Srpske napredne stranke u Čačku.

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji aktualni šef šef države i vođa vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nastoji osvojiti drugi uzastopni mandat, a SNS većinu u parlamentu, što bi toj stranci omogućilo da očne drugo deseljeće na vlasti.

Birališta su otvorena od sedam sati ujutro, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučuje o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u Skupštini Srbije.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja najavljeni su do 22 sata.

Republičko izborno povjerenstvo, po Zakonu o izborima, službene rezultate treba objaviti najkasnije 7. travnja u 20 sati.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar