Kakva se igra igra u hrvatskom susjedstvu?

Reuters

Crnogorski politolog i analitičar Ljubomir Filipović gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao situaciju u toj zemlji.

Nakon posljednjih izbora crnogorski je parlament podijeljen na dvije duboko postavljenje strane. Predsjednik države Milo Đukanović ne želi potvrditi imenovanja Miodraga Lekića za premijera, a istekao je i ustavni rok.

N1

“Igrala se igra tako što tek dan nakon isteka roka zastupnici poslali prijedlog predsjedniku i on je to odbio u skladu s ustavom. Većina je donijela kontroverzni zakon koji je kritiziran od strane EU kojim se sužavaju ovlasti predsjednika. Tako je skupština dodijelila mandat Lekiću da sastavi vladu”, objasnio je Filipović.

“Situacija je takva da trenutna vlada Dritana Abazovića ima malu podršku naroda, tek tri posto. I EU poziva na raspisivanje novih izbora. Ti izbori ne mogu donijeti velike promjene jer će teško isto skupiti dovoljno mandata za sastav vlade”, rekao je.

Zašto Lekić, a ne Abazović? “Tu su dvije partije koje sad pokušavaju ukomponirati i ostale i zato je Lekić tu kao neko kompromisno rješenje. Lekić u retorici nije pro-srpski političar, ali njemu je prirodnije savezništvo sa srpskim nacionalnim strankama nego sa Đukanovićem. On je kao neko prijelazno riješene do izbora”, tvrdi Filipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.