Slovenija: Nema putovanja u države s “crvenog popisa”

Regija 28. ožu 202121:51 > 29. ožu 2021 06:511 komentar
Izvor: Ilustracija: Nel Pavletic / PIXSELL

Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s "crvenog" popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno prebolu covida-19, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. travnja, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs.

Mjera je donesena pred uskrsne blagdane kad se očekuje veći priljev slovenskih rezidenata koji imaju obitelji i rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija “izuzetno loša”, kazao je slovenski ministar.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje s crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države s područja bivše SFRJ.

Postoje iznimke

Iznimke se odnose samo na putnike u tranzitu i teretni transport te slučajeve putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje.

Što se tiče negativnog testa na koronavirus, koji je potreban za ulazak u Sloveniju, Hojs je rekao da neće vrijediti brzi antigenski testovi nego samo molekularni PCR testovi, i to samo oni koji su obavljeni u Europskoj uniji i Schengenskom prostoru i pod uvjetom da nisu stariji od 48 sati.

Takva je  odluka donesena zbog  porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, rekao je.

Ulazak u Sloveniju od ponedjeljka dopuštat će se osobama koje predoče dokaz da su bile pozitivni na testu za koronavirus prije najmanje tri tjedna od dolaska na granicu i najviše šest mjeseci prije toga, što znači da se radi o onima koji su preboljeli Covid-19 i još imaju imunost.

Ulazak će se dopuštati i onima koji predoče potvrde o cijepljenju protiv covida-19, s najmanje sedam dana protoka od primitka druge doze BioNTech-Pfizerova cjepiva ili najmanje 14 dana nakon dobivanja Moderninog.

Ako su cijepljeni AstraZenecinim cjepivom nakon dobivanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar