Što čeka oca dječaka koji je ubio osam učenika i čuvara u školi?

Regija 05. svi 202309:05 1 komentar

Zbog teškog djela protiv opće sigurnosti uhićen je i V. K., otac dječaka K. K. (14), osumnjičenog da je u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio osam učenika i čuvara i ranio još šest učenika. Danas će biti saslušan u tužiteljstvu, a osim za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, V. K. bi mogao odgovarati i za još neka kaznena djela.

Za jedno od najtežih masovnih ubojstava u povijesti Srbije i prvi takav slučaj koji se dogodio u osnovnoj školi, osumnjičen je učenik te škole K. K., koji nema navršenih 14 godina, piše Nova.rs.

Budući da je osumnjičeni K. K. još dijete, jer nema navršenih 14 godina, ne može kazneno odgovarati, a kakva će biti njegova daljnja sudbina i kakve će posljedice snositi za stravično djelo koje mu se stavlja na teret, nije ipak poznato.

Posljedice će definitivno snositi njegov otac koji će danas u 10 sati biti saslušan u tužiteljstvu. Osim teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti za koje je zapriječena kazna do 12 godina zatvora, V. K. mogao bi snositi još neke posljedice. Prema riječima odvjetnika Denisa Bećirića, otac bi teoretski mogao odgovarati za zanemarivanje djeteta, ako tužiteljstvo nađe dokaze.

Također, ako se prikupi dovoljno dokaza, otac može odgovarati za nepropisno držanje oružja i streljiva. Propisi jasno govore da oružje i streljivo treba držati pod ključem, a pištolje treba držati odvojeno od streljiva. “Ukoliko tužiteljstvo i policija nađu dokaze da to nije ispoštovano, bit će podnesena kaznena prijava za to djelo”, pojašnjava Bećirić.

Prema riječima Ivana Simića, K. K. ne može kazneno odgovarati jer je zakonski još dijete jer još nema 14 godina.

“Takav je zakon i tu je priči kraj. Eventualno, ako se dokaže da je zanemaren, roditeljima se može oduzeti skrbništvo i dijete smjestiti u ustanovu, ali to je već pravo obitelji, a ne kazneno. Što se tiče oca, iako je prerano za odlučnu definiciju, ono za što on u ovom trenutku može eventualno odgovarati jest da je prekršio propise o držanju oružja i streljiva”, objašnjava odvjetnik Ivan Simić.

Podsjetimo, K. K. osumnjičen je da je jučer upao u školu “Vladislav Ribnikar” i hicima iz vatrenog oružja ubio devet osoba. Maloljetnik je ubio osam školskih prijatelja i školskog portira.

Kako su rekli policijski službenici, maloljetnik je zločin planirao duže vrijeme. U stanu mu je pronađen popis s imenima učenika koje planira likvidirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ