Vučić tvrdi da zna da će Srbija izgubiti: “Mi imamo presude o genocidima nad Srbima u Jasenovcu”

Sarah Meyssonnier / POOL / AFP

I dalje su velike šanse da Kosovo uđe u Vijeće EU-a, potreban im je 31 glas, a procjene su da će imati između 29 i 33 glasa, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je zaključio da su stvarni cilj i prihvaćanja Kosova i Rezolucije o Srebrenici nove tužbe protiv Srbije i naplata ratne štete te najavio da će se Srbija kandidirati za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Šanse da Kosovo postane članica Vijeća EU-a su i dalje velike, naglasio je Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao kako se šuti na kršenje elementarnih i ljudskih principa na Kosovu.

“Nikakav motiv Prištine nije zaštita Srba i manjina, već je Vjosa Osmani rekla da je glavni motiv da obitelji imaju pristup Europskom sudu za ljudska prava da tuže Srbiju za povredu prava na život njihovih najmilijih, za povredu prava na ljudsko dostojanstvo i druga prava na koje članovi obitelji imaju pravo. Dakle, svima koji govore da mi time dobivamo nešto, da jasno stavimo do znanja da članstvo u Vijeću Europe ima smisla samo s podizanjem novih tužbi i optužnica protiv Srba i Srbije. Zato se borimo da do toga ne dođe. Hoćemo li uspjeti, teško, ali ni ta borba za njih nije laka. Treba im minimalno 31, vjerujemo da će imati između 29 i 33, dakle stvari su na rubu“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Amerikanci znaju da je “ono što se događa u Općoj skupštini UN-a brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“.

“U Općoj skupštini UN-a će se prvi put odlučivati o nečemu za što ne postoji suglasnost unutar konstitutivnih naroda te zemlje. Za rezoluciju u genocidu u Ruandi 2003. godina nije bila dovoljna suglasnost naroda u Ruandi već i cijelog afričkog kontinenta te je prijedlog rezolucije iznijela Afrička unija. Oni su dakle proveli unutrašnje dogovore, široke regionalne i kontinentalne konzultacije. A ovdje nitko od nas nije imao pojma o ovome, prvi put saznajemo 26. ožujka od naših njemačkih partnera koji nam kažu da na tome rade već osam mjeseci“, tvrdi Vučić.

On je dodao da zna da će Srbija izgubiti u Ujedinjenim narodima te da očekuje da između 11. i 16. svibnja i pitanja Kosova u Vijeću EU-a i Rezolucije o Srebrenici budu usvojene.

“Mi imamo presude o genocidima nad Srbima u Jasenovcu. Pa će, kako čujem, i Rusi pokrenuti ta pitanja, ali i drugi. U roku od mjesec dana po okončanju ovih postupaka dva NATO kandidata, Litvu i Crnu Goru, ćemo pobijediti u kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.