Zapovjednik oružanih snaga BiH: Nakon ruske agresije neutralnost nije opcija

Regija 26. tra 202210:44 0 komentara
Dejan Rakita/Pixsell

Vojna neutralnost nakon ruske agresije na Ukrajinu postala je neodrživa pa zemlje poput Bosne i Hercegovine moraju ubrzati svoj put ka članstvu u NATO-u jer je to jedini put koji im može jamčiti sigurnost, ocijenio je načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH general Senad Mašović.

U intervjuu koji su u utorak objavile banjolučke “Nezavisne novine” general-pukovnik Mašović je kazao kako je ruska agresija na Ukrajinu postavila najveće moguće izazove za cijelu Europu pa tako i za BiH.

“Niti jedna situacija nije brže ujedinila NATO i EU kao što je rat u Ukrajini. Sada kada je budućnost Europe izravno ugrožena, međunarodna zajednica je naučila da treba veoma brzo i adekvatno reagirati te biti spremna daleko jače odgovoriti na sve izazove s kojima se suočava suvremeni svijet”, kazao je Mašović.

Nakon agresije na Ukrajinu ruski je veleposlanik u Sarajevu Igor Kalabuhov poslao niz prijetećih poruka upozoravajući da bi se države poput BiH mogle suočiti sa sličnim posljedicama ukoliko se odluče tražiti članstvo u NATO-u.

“Ako (BiH) odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnji, reagirat ćemo”, kazao je Kalabuhov u ožujku u televizijom intervjuu a naknadno je sugerirao kao Moskva već ima razrađene planove protiv svih drugih država-članica NATO-a u regiji, uključujući Hrvatsku.

General Mašović je sada poručio da takve prijetnje kakve je izrekao ruski veleposlanik ne bi trebale pokolebati opredjeljenje BiH za članstvo u NATO-u što je definirano zakonom o obrani te vanjskopolitičkom strategijom te zemlje čiju provedbu pokušavaju opstruirati dužnosnici iz reda bosanskih Srba i godinama su činili sve kako bi usporili odobravanje Acijskog plana za članstvo (MAP).

Poziv za pridruživanje MAP-u BiH je od NATO-a dobila još 2010. godine no on je upravo zbog opstrukcija iz Republike Srpske na snagu stupio tek 2019. godine.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako nikada neće dopustiti ulazak zemlje u NATO odnosno, inzistirat će da BiH na tom planu u svemu prati “politiku neuralnosti” koju vodi Srbija.

“Uvažavam opredjeljenje država ali danas je neutralnost imaginarni pojam i po mnogo čemu je neutralnost najskuplji i najnesigurniji oblik za sigurnost jedne države”, kazao je general Mašović.

Pojasnio je kako je s obzirom na minimalna izdvajanja siromašnih država poput BiH za obranu integracija s NATO-om jedini način da se dobije pristup značajnijim i većim obrambenim resursima. Kroz tu integraciju i s malim ulaganjima dobiti za državu su enormne kako u vojnom, tako i u političkom i svakom drugom području.

“Put BiH ka NATO-u je i zakonom o obrani BiH jasno definiran. Mi u Oružanim snagama BiH u potpunosti smo posvećeni implementaciji svih NATO normi i standarda i ono što nas posebno hrabri jeste da imamo potporu naših strateških partnera”, kazao je Mašović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.