Australski odvjetnici upozorili na opasan presedan u slučaju Đoković

Sport Klub 16. sij 202214:11 > 14:17
Novak Đoković
MARTIN KEEP / AFP, Ilustracija

Australski savez odvjetnika priopćio je nakon odluke da se Novaka Đokovića deportira iz zemlje da se radi o opasnom presedanu u demokratskom društvu.

“Naša glavna briga nije je li Đokoviću omogućeno da igra tenis ovaj tjedan. Naša briga je stav da savezna vlada nema obvezu dokazati da bi Đoković poticao stavove o cijepljenju koji su u suprotnosti sa stavovima vlade, nego samo da postoji mogućnost da bi ih poticao”, rekao je glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, ovime su postavljeni “vrlo niski kriteriji” za izbacivanje osoba iz Australije, osobito u okolnostima kada je ulaganje žalbe ograničeno.

“Korištenje mogućeg rizika za javni red i mir kao razloga da se nekome odbije pravo ulaska u zemlju je zabrinjavajuće za društvo koje je, navodno, posvećeno slobodi govora i razmišljanja”, navode.

Iz odvjetničkog saveza upozoravaju da stav savezne vlade mogao značiti da će i drugim istaknutim posjetiteljima Australije biti zabranjen ulazak u zemlju, u pokušaju da se suzbiju različita mišljenja.

“Opsesija ova vlade oštrom politikom čuvanja granica, u kombinaciji s proizvoljnim postupcima otkazivanja viza i pritvaranjem, ovog tjedna je bila pravi debakl, a postoji rizik i da se postavi kao opasan presedan”, zaključuje se u priopćenju.

Sve o odlasku Novaka Đokovića iz Australije pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.