Kronologija slučaja Đoković: Od dobivanja vize do imigracijskog pritvora

Sport Klub 14. sij 202210:25 > 10:271 komentar
Izvor: REUTERS/Loren Elliott

Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu srpskom tenisaču Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.

Glavne epizode slučaja Novaka Đokovića, koji je želio ući u Australiju bez cijepljenja protiv covid-19 i uz medicinsko izuzeće kako bi sudjelovao na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru (17.-30. siječnja), ali mu je viza ponovno ukinuta u petak.

18. studenog 2021.

Đoković je dobio privremenu vizu za ulazak u Australiju i natjecanje na Australian Openu. Vizu je zatražio u listopadu ili studenom 2021. godine.

29. studenog 2021.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt obavijestio je direktora australskog teniskog saveta Criaga Tileya da samo preboljenje infekcije covidom-19 u posljednjih šest mjeseci nije dovoljno za ulazak u zemlju bez karantene. Pismo je iscurilo i objavljeno je u australskim medijima.

7. prosinca 2021.

Tennis Australia obavijestio je igrače se da preboljenje unatrag šest mjeseci i potvrda od liječnika smatraju dobrim medicinskim razlogom za izuzeće.

14. prosinca 2021.

Đoković dolazi na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Barcelona u beogradskom Pioniru i pozira za fotografiju s košarkašem Nigelom Hayesom.

16. prosinca 2021.

Dva dana nakon što je bio na košarkaškoj utakmici u Beogradu s nekoliko osoba koje su tada bile pozitivne, Đoković je testiran na koronavirus.

O pozitivnom je rezultatu obaviješten istog dana navečer, na laboratorijskom nalazu piše da je izdan u 20.19 sati.

U istom danu i u sljedeća dva dana, Đoković je sudjelovao na najmanje četiri javna događaja i susretao se s desecima ljudi.

17. prosinca 2021.

Đoković je u petak, 17. prosinca dijelio pehare najboljim mladim tenisačima. Pritom je od Teniskog saveza Beograda primio i ikonu Bijelog Anđela.

18. prosinca 2021.

Đokoviće je još uvijek u Beogradu, radi intervju i fotografira se za francuski sportski dnevnik L’Equipe, dok zna da je pozitivan.

“Osjećao sam se prisiljenim, jer nisam želio iznevjeriti novinara, ali sam se pobrinuo da poštujem socijalnu distancu i nosim masku,” kazao je priznavši “pogrešku u prosudbi” i priznaje da je “trebao odgoditi ovaj angažman”.

31. prosinca 2021. 

SotoTennis academy tweetao je video Đokovićevog treninga u Marbelli u Španjolskoj. Dana 2. siječnja, lokalne novine Diario fotografirale su ga na treningu, još u Marbelli.

4. siječnja 2022.

Đoković, koji nikada nije komunicirao o svom cijepljenom statusu, na društvenim mrežama objavljuje da je dobio “medicinsko izuzeće” za nastup na Australian Openu. Na Instagramu objavljuje svoju potvrdu o izuzeću, uključujući i fotografiju iz zračne luke.

5. siječnja 2022.

Tenisač stiže u zračnu luku Melbourne u večernjim satima, ali ima problema s ulaskom u zemlju jer nije ispunio ispravan obrazac za traženu vizu za ulazak u zemlju.

Australski premijer Scott Morrison traži od Đokovića dokaz da je “liječničko izuzeće” koje ima za sudjelovanje na turniru opravdano, a u suprotnom će biti poslan “prvim avionom kući”. Viza mu je ukinuta.

6. siječnja 2022.

Dužnosnici graničnih snaga u zračnoj luci Melbourne odbili su Đokovićev zahtjev za ulazak u Australiju i poslali ga u imigracijski pritvor. Prvi tenisač svijeta kasnije je premješten u imigracijski hotel. Đoković podnosi pravnu žalbu protiv ove odluke.

8. siječnja 2022.

Njegovi odvjetnici tvrde da mu je odobreno izuzeće od cijepljenja jer je bio pozitivan 16. prosinca.

10. siječnja 2022.

Australski sudac naređuje hitno puštanje Đokovića na slobodu. Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju. Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od 30 minuta.

Osim toga, australska vlada dužna je Đokoviću nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana. Državni odvjetnik upozorava, međutim, da ministar imigracija Alex Hawke “zadržava osobno pravo” da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom.

Australski teniski šef Craig Tiley brani svoju federaciju od kritika da je obmanuo igrače oko propisa za ulazak u zemlju, rekavši da je vlada ‘odbila’ provjeriti valjanost medicinskih izuzeća prije njihovog dolaska.

11. siječnja 2022.

Đoković nastavlja s treninzima

12. siječnja 2022.

Đoković u izjavi na Instagramu osuđuje “dezinformacije” o svom pojavljivanju u javnosti nakon pozitivnog testa 16. prosinca i daje svoju kronologiju događaja. Budući da je po dolasku u Australiju pogrešno izjavio da nije putovao tijekom prethodnih 14 dana, priznaje “zasigurno ne namjernu ljudsku pogrešku” od strane svog “agenta”.

14. siječnja 2022.

Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.

Sve o slučaju Đoković čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar