Što je Đoković mogao napraviti drugačije? Cijepiti se, izolirati…

Sport Klub 14. sij 202214:35 > 14:391 komentar
William WEST / AFP, Ilustracija

Australske vlasti ponovno su ukinule vizu prvom tenisaču svijeta, Novaku Đokoviću. 

Novak Đoković postao je žrtva oštrih propisa na granicama Australije, ali ipak ne može kriviti nikoga osim samog sebe.

U petak je australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio da će ukinuti vizu najboljem tenisaču na svijetu. Ova odluka vjerojatno će rezultirati deportacijom Đokovića usprkos njegovoj pobjedi na sudu prošlog ponedjeljka, piše Guardian.

Sad se Đoković može uzdati samo u drugi postupak na sudu koji će biti mnogo teži zbog gotovo božanskih ovlati koje australski zakon daje ministru, ali i zbog sporog procesa donošenja odluke koji je trajao cijeli tjedan.

Kada je Đoković 5. siječnja sletio u Melbourne mislio je da će, zbog prethodno dobivene vize i medicinske dokumentacije za izuzeće od cijepljenja, loviti svoj deseti po redu trofej na Australian Openu i rekordni, 21. naslov na grand slam turnirima. Ali, njegova sudbina je zapečaćena zbog oštre politike na granicama i čvrstog stava australske vlade da potvrda o preboljenju covida nije dovoljan razlog da uđe u zemlju bez odlaska u karantenu.

Đoković je na sudu dobio spor oko ukidanja vize, sudac Anthony Kelly se složio da su zahtjevi granične službe bili nerazumni i da tenisaču nije dano dovoljno vremena.

Đoković je dobio prvi set. Došao je u Melbourne, fotografirao se na plavom terenu i sve je izgledalo obećavajuće.

Činilo se da se čak i javno mnijenje, koje je tako dugo bilo protiv Đokovića zbog njegovog odbijanja da se cijepi, mijenja u njegovu korist.

Transkripti njegovih razgovora s graničnim službama, objavljeni u sudskim dokumentima, dali su sliku umornog putnika koji je usprkos svemu zadržao smirenost. Kako je to sudac Kelly rekao: Što je ovaj čovjek još mogao napraviti?

Odvjetnik australske vlade prihvatio je poraz na sudu zbog greški u proceduri, ali je upozorio na mogućnost da ministar još uvijek može oduzeti vizu srpskom tenisaču. Rizik za javno zdravlje bio je dovoljan razlog, iako bi se mogao protumačiti i kao nepristojan potez koji pokazuje da je australska vlada od početka željela samo izbaciti Đokovića.

Stvari su se protiv Đokovića okrenule u trenutku kad se saznalo da je u putnoj deklariciji naveo kako dva tjedna prije leta iz Španjolske u Australiju nije putovao nigdje, a da ne spominjemo da se u javnosti uredno pojavljivao nakon pozitivnog testa na koronavirus 16. prosinca.

Đoković je u srijedu dao izjavu u kojoj je krivicu za pogrešno popunjen formular svalio na agenta koji je ga je ispunio, i priznajući “pogrešku u procjeni” što se tiče odlaska na dogovoreni intervju i fotografiranje nakon što je dobio rezultate testa. Ova izjava dala je novi poticaj australskoj vladi da mu ponovno oduzme vizu i dodtno je narušila njegov imidž u javnosti. Kasno navečer u petak, Đokovićevi odvjetnici objavili su da australska vlada ima novi razlog za oduzimanje tenisačeve vize, a to je da bi mogao potaknuti antivakserske osjećaje.

Reakcije na ovo bile su podijeljene. Neki misle da je vlada pretjerano reagirala, drugi su bili bijesni.

Da, odluka je teška i imat će ogroman utjecaj na Đokovića i njegov put do cilja da bude najveći tenisač svih vremena.

Ipak, na pitanje suca Kellyja: ‘Što je još mogao napraviti?’, da se lako odgovoriti.

“Cijepiti se, izolirati se dok je čekao rezultate PCR testiranja umjesto da organizira događaj na kojemu su bila prisutna i djeca (čak i ako je istina ono što Đoković tvrdi, da se osjećao dobro i da je brzi test bio negativan), ostati u izolaciji kad je saznao da je pozitivan umjesto da ide odraditi intervju i fotografiranje. Mogao je i ispuniti formular ispravno”, piše Paul Karp za Guardian.

Iako se čini bizarnim da bi mali rizik od ulaska jednog necijepljenog čovjeka u zemlju već preplavljenu omikronom mogao opravdati deportaciju, grubost, čak i okrutnost, načela su australske granične politike.

Odluku je donio Alex Hawke, ali ne treba zaboraviti da se australski premijer Scott Morrison jednom prilikom požalio na to da su australski građani plaćali letove za rođake preminulih tražitelja azila koji su htjeli doći na pogrebe. Isto tako, vrijedi podsjetiti i da je Donald Trump tadašnjem premijeru Australije Malcolmu Turnbullu jednom prilikom dao kompliment zbog rigorozne australske politike prema izbjeglicama rekavši: “Ti si gori i od mene.”

Sustav koji uništava nade i snove izbjeglica i onih koji traže azil, a nisu učinili ništa osim što su potražili sigurnost u Australiji, uvijek će naći način da zgazi i onoga tko je počinio mnogo neprisiljenih grešaka, zaključuje se u tekstu Guardiana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar