Analiza CNN-a: Zapadu ponestaje načina za kažnjavanje Putina

Svijet 05. tra 202211:371 komentar
Izvor: Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP, Ilustracija

Zaprepaštenost Zapada, nove sankcije i obećanje o slanju najmodernijeg oružja došli su prekasno da spase muškarca koji je pronađen mrtav pored svog bicikla na travnjaku ispred Kijeva.

Ovog vikenda, to je bila samo jedna u nizu stravičnih slika iz Ukrajine koje su obišle svijet.

Sudbina ovog čovjeka, kao i mnogih drugih nevinih žrtava, slučajno se ispreplela s barbarskom invazijom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Scene koje su ostale nakon ruskog povlačenja iz Kijeva izazivaju bolna sjećanja na užase koji su Ukrajinu zadnji put zadesili tijekom nacističke invazije u Drugom svjetskom ratu, piše CNN.

VEZANE VIJESTI

Ovo je samo jedan djelić cijene koju u krvi plaćaju ukrajinski civili za Putinovu opsesiju poniženjem koje je Rusija pretrpjela u Hladnom ratu i pokazuje da globalni odgovor na zločine protiv čovječanstva – ako izumemo vojne akcije – teško drži korak s okrutnim ratom na terenu.

Osjećaj gađenja izazvan onime što se događa u Ukrajini doveo je u ponedjeljak do nove motivacije da se Rusiju natjera da preuzme odgovornost za svoje postupke. Europska unija i Ukrajina pokrenule su istragu o potencijalnim ratnim zločinima u kijevskom predgrađu Buči, gdje su na ulicama pronađeni leševi. Članovi američkog Kongresa pozvali su predsjednika Joea Bidena da ubrza priljev oružja u Ukrajinu i tako odbije invaziju. Europska unija suočena je sa sve većim pritiskom da prihvati bolan ekonomski udarac koji će pretrpjeti potpunom zabranom uvoza ruske nafte i ugljena.

Biden je na ovaj rastući popis nečovječnosti reagirao u ponedjeljak, pozivajući na nove sankcije i suđenje Putinu za ratne zločine. „Možda se sjećate da su me kritizirali kada sam Putina nazvao ratnim zločincem“, rekao je Biden. „On jest ratni zločinac. Taj čovjek je brutalan.“

Ali strašna tragedija koju otkrivamo u Ukrajini jest ta da sve mjere koje je Zapad spreman poduzeti da kazni Moskvu i utječe na dugoročni tijek rata neće učiniti mnogo da spase civile koji su sada u opasnosti. Također je upitno hoće li bilo kakve potencijalne reakcije na krvoločnost Putinovih trupa uopće poljuljati nemilosrdnog ruskog vođu.

Razumljiv je instinkt vođa da izražavaju užasnute kritike, da zahtijevaju odgovornost i napadaju Putina. Također je važno da svijet ne otupi dovoljno da počne prihvaćati situaciju.

Ali malo je vjerojatno da će Zapad u kratkom roku zaustaviti Putinov nečovječni pohod – pogotovo zato što se pokazalo koliko je ruski vođa imun na moralnu zaprepaštenost. A ako uzmemo u obzir već počinjene pokolje, uključujući napade na stambene zgrade, skloništa i bolnice, čini se da je Putin već davno prešao granicu kad ga se moglo obuzdati.

Nova motivacija za kažnjavanje Rusije dolazi nakon vikenda tijekom kojeg su svijet obišle snimke ubijenih civila. CNN-ov tim vidio je i masovnu grobnicu u gradu i izvlačenje tijela iz podruma.

U ponedjeljak je Ukrajina upozorila da bi takvi prizori mogli biti tek „vrh sante leda,“ a predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da pronalaze još gora zvjerstva. „Već imamo informacije da bi broj žrtava mogao biti još veći u Borodjanki i u nekim drugim oslobođenim gradovima“, rekao je Zelenski. „U mnogim selima oslobođenih okruga u regijama oko Kijeva, Černihiva i Sumija, okupatori su činili stvari koje lokalno stanovništvo nije vidjelo čak ni tijekom nacističke okupacije prije 80 godina.“

Putin zna gdje su ograničenja Zapada

Najsnažnije sankcije dosad uvedene, novi status Rusije kao nepoželjne u svijetu i njena izolacija u svijetu kulture, diplomacije, ekonomije i sporta, nisu dosad zaustavili autoritarnog vođu iz Kremlja. Uzimajući u obzir Putinovu naoko sigurnu političku poziciju, on se ne brine oko toga što ga se naziva ratnim zločincem. Šanse za to da će mu biti suđeno malene su, osim ako se u Rusiji ne dogode tektonske političke promjene.

Ruski prijezir prema ideji odgovornosti pokazan je vrlo jasno kroz apsurdne tvrdnje da su prizori raspadnutih tijela izvučenih iz podruma i slike smaknutih civila inscenirane od strane Ukrajine.

Naoružan najvećim svjetskim arsenalom nuklearnog oružja, Putin shvaća da Zapad ne želi direktno intervenirati u Ukrajini i riskirati katastrofalan sukob s Rusijom uvodeći mjere kao što je zona zabrane leta da bi spasili civile.

On nudi lekciju o tome zašto bi i drugi diktatori mogli razmisliti o izgradnji nuklearnog oružja. Intervencije Zapada kakve smo vidjeli na Kosovu i u Libiji zabranjene su u Ukrajini zbog moći arsenala koji na raspolaganju ima ruski vođa, ali i njegovog ranijeg zveckanja oružjem u ratu.

Osamdeset godina nakon što su diktatori poput Adolfa Hitlera u Njemačkoj i Josefa Staljina u Sovjetskom savezu sijali teror unutar svojih zemalja i izvan njih, Putin kreira užasan novi spektakl za 21. stoljeće – onaj u kojem se diktatora ne može zastrašiti.

Specijalna vrsta imunosti na kažnjavanje

Putinova sposobnost da samo prihvati kazne koje su već nametnute Rusiji zbog invazije daje mu posebnu imunost na kažnjavanje. Promjena ruske strategije na pokušaje da konsolidira kontrolu nad istočnim regijama mogla bi ipak pokazati da čak i Putin s vremenom reagira na događaje.

Izvana, rat je vojna, diplomatska i ekonomska katastrofa za Rusiju, nakon što nije uspjela osvojiti ključne točke. Ali on ipak može značiti neku vrstu perverznog uspjeha za Putina ako je njegov cilj da jednostavno uništi što više Ukrajine može i pripremi pobjedničku vojnu paradu za ruske državne medije.

Na mnogo načina, on sa Zapadom igra nesimetričnu igru, jer su zapadne sankcije i kazne temeljene na logičnom pogledu na ruske interese i vlastita ograničenja.

Ipak, Bijela kuća reagirala je na užase u Ukrajini obećanjem da će ubrzati tempo vojne, humanitarne i ekonomske pomoći Kijevu. „Slike iz Buče vrlo jasno pokazuju da sada nije vrijeme da se uljuljkamo“, rekao je u ponedjeljak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan.

Takva pomoć mogla bi skratiti rat i smanjiti napade na civile u sljedećim tjednima i mjesecima. Ali Putin već tjednima opsjeda i bombardira ukrajinske gradove. Milijuni ljudi već su istjerani iz svoje zemlje i postali su izbjeglice u Zapadnoj Europi.

Suđenje po uzoru na Nürnberg?

Sve glasniji su pozivi za neku vrstu formalnog mehanizma koji bi trebao ruske vođe držati odgovornima za ratne zločine. Bivši ukrajinski premijer Arsenij Jatsenjuk rekao je CNN-ovom novinaru Jakeu Tapperu u ponedjeljak da je invazija najveća katastrofa u Europi od Drugog svjetskog rata i dao podršku sustavu sličnom nürnberškim suđenjima nacističkim ratnim zločincima.

„Moramo se pripremiti odmah. Moramo podhitno osnovati neku zajedničku istraživačku skupinu da bismo bili spremni Putina privesti pravdi i spremiti ga iza rešetaka,“ rekao je.

VEZANE VIJESTI

Ali priroda međunarodnog sustava nakon Hladnog rata komplicirala bi osnivanje sustava koji ima globalni legitimitet.

Primjerice, Rusija bi kao članica UN-ovog Vijeća sigurnosti sigurno uložila veto na bilo kakav pokušaj uključivanja Ujedinjenih Naroda. Kina bi također mogla usporiti bilo kakve pokušaje da se nekog drži odgovornim za kršenja ljudskih prava, ako uzmemo u obzir njihovu represiju ujgurskih muslimana koju je SAD nazvao genocidom.

Ipak, kompliciranost privođenja Putina pravdi ne znači da Rusi, koji su niže na hijerarhijskoj ljestvici, ne mogu biti predmetom istrage, iako Međunarodni sud u Haagu ne organizira suđenja in absentia. On jest ipak pokrenuo istrage u Ukrajini, koja je prihvatila njegovu jurisdikciju iako nije članica suda.

Jedan potencijalno važan udarac za Rusiju mogao bi doći iz Europe, dok EU planira nove sankcije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je zabranu uvoza ruske nafte i ugljena već ovaj tjedan.

Ipak ostaje pitanje hoće li druge velike sile, uključujući Njemačku, biti spremne ići toliko daleko, s obzirom na nestašicu energije i porast već visoke stope inflacije koje bi takav potez prouzročio.

Ta odluka sigurno bi doprinijela značajnom smanjenju financija koje Rusi trebaju za rat u Ukrajini.

Ali kratkoročno, ona bi dovela do dva pitanja: je li Putina uopće više moguće pritisnuti? I koliko još Ukrajinaca mora umrijeti da bi on postao ranjiv?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar