Bivši zapovjednik NATO-a: Putin je uspio u nekoliko dana što ja nisam u 4 godine

Svijet 08. ožu 202215:27 > 16:17 14 komentara
SHAUN CURRY / Sergei Savostyanov / POOL / AFP

James Stavridis, bivši glavni zapovjednik NATO-a, rekao je u nedjelju da bi predsjednik Vladimir Putin mogao biti "možda najbolja stvar koja se ikada dogodila NATO-u".

James Stavridis, koji je bio zapovjednik NATO-a od 2009. do 2013. godine, pojasnio je da je invazija ruskog čelnika na Ukrajinu potaknula Zapad da pojača svoju obranu, a kao primjer je naveo povećanje njemačke potrošnje za obranu, koje je objavljeno nekoliko dana nakon što je Putin objavio napad na Ukrajinu, piše Business Insider.

“Proveo sam četiri godine kao glavni zapovjednik NATO-a. Na svakoj konferenciji, svakom sastanku visokih dužnosnika NATO-a, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ministrici obrane Ursuli von der Leyen, govorio sam da moraju povećati troškove za obranu. I nisam ništa postigao u četiri godine”, kazao je Stavridis.

“U 48 sati Vladimir Putin je inspirirao Nijemce da gotovo udvostruče svoj obrambeni proračun. Pametan potez Nijemaca. Vladimir Putin je možda najbolja stvar koja se ikada dogodila NATO savezu”, zaključio je.

vezana vijest

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, objavila je 27. veljače da će stvoriti poseban jednokratni fond od 100 milijardi eura za vojnu potrošnju. Kancelar Olaf Scholz također je rekao da će godišnji proračun za obranu zemlje povećati na više od 2% BDP-a. Scholz je rekao da su dodatna sredstva namijenjena jačanju vlastite sigurnosti Njemačke i ispunjavanju njezinih obveza prema NATO-u.

Stavridis je slično rekao i u petak za New York Times.

“Vladimir Putin je u tjedan dana učinio za NATO više od svega čega se mogu sjetiti”, rekao je.

Umirovljeni admiral kazao je i kako misli da je “malo vjerojatno” da će Putin koristiti nuklearno oružje ili se sukobiti izravno s NATO-om.

“Kada završite u konvencionalnom sukobu, NATO savez nadmašuje Rusiju 15 prema jedan. Imamo prednost četiri prema jedan u kopnenim trupama. Imamo prednost pet prema jedan u borbenim zrakoplovima, šest prema- jedna prednost u ratnim brodovima”, rekao je, zaključujući da se zbgo toga Rusija neće boriti s NATO savezom.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.