Glavni tajnik NATO-a poziva Rusiju da prestane s gomilanjem vojske oko Ukrajine

Svijet 13. tra 202115:53 > 15:541 komentar
Izvor: JOHN THYS / AFP, Ilustracija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u utorak Rusiju da prestane s provokacijama i gomilanjem vojnika u Ukrajini i na granici s Ukrajinom.

“Proteklih tjedana Rusija je dovela tisuća vojnika spremnih za borbu na ukrajinske granice. To je najmasovnije gomilanje ruskih trupa nakon ilegalne aneksije Krima 2014. godine”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

“Gomilanje vojnika neopravdano, neobjašnjivo i duboko zabrinjavajuće”

“Rusko gomilanje vojnika je neopravdano, neobjašnjivo i duboko zabrinjavajuće. Rusija mora prestati s gomilanjem vojske u Ukrajini i oko nje i prestati s provokacijama”, istaknuo je Stoltenberg.

VEZANE VIJESTI

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za pogoršanje situacije u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. Od 2014. godine tamo se vode borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista koje podržava Moskva. Prema ukrajinskim podacima, tamo je do sada poginulo oko 14 tisuća ljudi.

“Rusija mora razumjeti da Ukrajina pripada zapadnom svijetu”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da “Rusija mora razumjeti da Ukrajina pripada zapadnom svijetu, svijetu demokracija te da joj Zapad neće dopustiti da razbije ukrajinsku demokraciju i suverenost”.

“Ukrajina nije dio ruskog svijeta i nikad to neće biti “, istaknuo je Kuleba, pozivajući na novi krug sankcija protiv Rusije.

U utorak je u Bruxelles doputovao američki državni tajnik Antony Blinken, koji će razgovarati s ministrom Kulebom.

U Europi je i američki ministar obrane Lloyd Austin, koji je u utorak u Berlinu, a u srijedu će doputovati u Bruxelles.

U srijedu je predviđena video-konferencija ministara obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. Blinken i Lloyd će na tom video-sastanku sudjelovati iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu na kojem će izvijestiti saveznike iz ostalih 29 članica o Ukrajini te o stanju u Afganistanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar