Guverner slovačke središnje banke optužen za podmićivanje

Svijet 13. lis 202115:40
Izvor: Tomas BENEDIKOVIC / AFP

Guverner slovačke središnje banke i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Peter Kazimir optužen je za podmićivanje, ali odbacuje optužbe i najavljuje obranu od optužbi, navodi se u priopćenju guvernera i njegovog odvjetnika.

Pozivajući se na nekoliko neidentificiranih izvora, medijska tvrtka www.aktuality.sk izvijestila je da je Kazimir optužen u slučaju povezanom s navodnim podmićivanjem bivše načelnika porezne uprave koji je optužen u nekoliko drugih slučajeva i surađuje u istrazi.

Kazimir je po pisanju www.aktuality.sk optužen da je šefu porezne uprave donio oko 50 tisuća eura mita povezanog s određenim poreznim postupcima koji nisu preciznije objašnjeni. Iz izvješća nije jasno odakle je novac navodno stigao, napominje Reuters.

Odvjetnik slovačkog guvernera Ondrej Mularcik potvrdio je Reutersu da je Kazimir optužen za davanje mita i da će se žaliti na tu odluku. Optužen je po odvjetniku za kazeno djelo najmanje težine, prema slovačkom kaznenom zakonu, s predviđenom kaznom do pet godina zatvora.

Pojedinosti slučaja Mularcik nije naveo.

Guverner je u izjavi poslanoj elektronskom poštom nakon objave medijskog izvješća opovrgnuo optužbe.

“Ne osjećam se krivim ni za kakav zločin”, rekao je guverner, koji je preuzeo dužnost 2019. godine, a dotada je bio ministar financija. Na dužnost ga je imenovala ljevičarska stranka SMER, a obavljao ju je od 2012. do 2019.

Načelnika porezne uprave guverner je imenovao 2012. godine, a na dužnosti je ostao do 2018.

“Činjenično stanje navedeno u odluci neistinito je, a obrazloženje ne sadrži dokaze koji je potvrđuju. Nemam nikakve informacije niti mi je poznato da sam prekršio zakon, a nisam imao ni nikakvog interesa da utječem na bilo kakav postupak”, ustvrdio je Kazimir.

Glasnogovornici državnog tužitelja uključeni u slučaj nisu odmah bili dostupni za komentare. Središnja banka odbila je komentirati Kazimirovu izjavu, a slovačka vlada nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Europska središnja banka (ECB) nije željela komentirati slučaj. Slovačka je članica eurozone i Kazimir je član upravnog vijeća ECB-a.

Članovi ECB-ovog upravnog vijeća mogu biti smijenjeni ako su proglašeni krivima za ozbiljna kaznena djela odnosno ako vlasti utvrde da postoji dovoljno dokaza da su u njih upleteni.

Latvija je tako 2018. guverneru zabranila obnašanje dužnosti i spriječila je njegovo sudjelovanje na sastancima ECB-a nakon što ga je državni tužitelj optužio za primanje mita, što je guverner zanijekao.

ECB je Rigu potom tužio sudu, tvrdeći da je prekršila neovisnost središnje banke. Europski sud pravde presudio je u korist ECB-a i prisilio Latviju da vrati guvernera na dužnost, budući da nije pronađeno dovoljno valjanih dokaza o korupciji, podsjeća Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar