Haley podržava šokantnu odluku Vrhovnog suda Alabame? “Za mene su embriji bebe”

Svijet 22. velj 202409:02 1 komentar
Julia Nikhinson / AFP

Kandidatkinja za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley rekla je u srijedu kako vjeruje da su zamrznuti embriji stvoreni in vitro oplodnjom (IVF) bebe, u komentarima za koje se smatra da podupiru kontroverznu presudu Vrhovnog suda Alabame.

Haley se osvrnula na to pitanje u dva TV intervjua u razmaku od nekoliko sati, nekoliko dana nakon što je Visoki sud Alabame rekao da zamrznute embrije u epruvetama treba smatrati djecom, uznemirivši liječnike i pacijente u reproduktivnoj medicini te pokrenuvši pravna pitanja.

“Za mene su embriji bebe”, rekla je Haley u intervjuu za NBC News. “Kad govorite o embriju, za mene je to život.”

Upitana kasnije u srijedu u intervjuu za CNN o svojim izjavama, rekla je: “Nisam rekla da se slažem s presudom Alabame.”

“Naš cilj je uvijek činiti ono što roditelji žele sa svojim embrijem. On je njihov”, dodala je kasnije.

Bivša guvernka Južne Karoline rekla je da je sina dobila pomoću inseminacije, drugačijeg postupka koji ne uključuje embrije u laboratoriju.

Haley je posljednja velika republikanska protukandidatkinja favoritu Donaldu Trumpu 2024. Njih dvoje će se treći put sučeliti u subotu u njezinoj rodnoj državi Južnoj Karolini, a Haley opet zaostaje u anketama, ali odbija odustati.

Trump nije javno spomenuo presudu Alabame. Predstavnik njegove kampanje nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Presuda je izazvala šok u Alabami, koja ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u zemlji, prema novinskim izvješćima, pri čemu su pacijenti bili zbunjeni hoće li nastaviti s IVF-om, a drugi su se pitali trebaju li premjestiti svoje embrije.

Sveučilište Alabame u Birminghamu pauziralo je in vitro oplodnju nakon presude vrhovnog državnog suda, zbog straha od kaznenog progona i tužbi, rekao je predstavnik bolnice.

Bijela kuća je rekla da će ova presuda stvoriti kaos za američke obitelji.

“Ovo je upravo ona vrsta kaosa koju smo očekivali kada je Vrhovni sud poništio Roe protiv Wadea i otvorio put političarima da diktiraju neke od najosobnijih odluka koje obitelji mogu donijeti”, izjavila je novinarima tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre u utorak.

“Ova odluka je nečuvena – i već ženama oduzima slobodu da odlučuju kada i kako izgraditi obitelj”, objavila je potpredsjednica Kamala Harris u srijedu na X-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare