Jedinstvena Rusija osvojila gotovo 50 posto glasova na izborima

Svijet 20. ruj 202117:08 0 komentara
REUTERS/Evgenia Novozhenina, Ilustracija

Ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija koja podržava predsjednika Vladimira Putina osvojila je na ruskim parlamentarnim izborima većinu glasova nakon što je njezinim najvećim kritičarima spriječeno da se kandidiraju na tim izborima koje su proglasili prijevarom.

U ponedjeljak je prebrojano 98 posto glasova, a Središnja izborna komisija objavila je da je Jedinstvena Rusija osvojila gotovo 50 posto glasova. Iza nje su komunisti s manje od 20 posto te nacionalistička stranka LDPR i Pravedna Rusija sa 7 posto – sve tri stranke u pravilu podržavaju Kremlj u ključnim pitanjima.

U Dumu je s nešto više od 5 posto ušla i nova stranka, imena „Novi ljudi“, predvođena vlasnikom kozmetičke tvrtke. Kritičari smatraju tu stranku Putinovim pokušajem stvaranja lažne oporbe koja će potisnuti onu pravu, napisao je New York Times.

Na glasanje je izašlo oko 47 posto glasača. Jedinstvena Rusija je na prošlim izborima, održanima 2016. godine, osvojila 54 posto glasova.

Njezina nova pobjeda znači da će stranka imati više od dvije trećine zastupnika u Dumi, donjem domu u parlamenta koji broji 450 mjesta, što znači i da će moći donositi zakone bez podrške drugih političkih stranaka.

Kremlj je pozdravio te rezultate, objavivši kako je Jedinstvena Rusija, u čijem je osnivanju sudjelovao i Putin, potvrdila svoju ulogu najjače stranke. Kremlj je izbore nazvao kompetitivnima, otvorenima i poštenima.

„Komunisti su popravili svoj rezultat, a ima i novih stranaka koje su dobro prošle“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, hvaleći i način provedbe izbora.

Kritičari ruskih vlasti pak govore o raširenim prijevarama. Oni smatraju kako su izbori lažni i da je novi elektronički sustav glasanja iskorišten kako bi se u Moskvi spriječilo da pobijede protivnici Jedinstvene Rusije, prenosi agencija Reuters.

Dio komunista koji se smatraju prevarenima pozvali su na prosvjede u Moskvi u ponedjeljak navečer na središnjem trgu. Policija je u poslijepodnevnim satima zatvorila taj dio grada.

„S tako kolosalnim brojem nepravilnosti, rezultati izbora za Dumu ne mogu se nazvati čistima, poštenima ili legitimnima“, rekla je Ljubov Sobol, saveznica pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, čiji je pokret u lipnju sud proglasio ekstremističkim.

Izborne vlasti objavile su da rezultati poništeni na biralištima gdje su zabilježene očite nepravilnosti te da je konačan ishod pravedan.

Sobol se htjela kandidirati na izborima, no Navaljnijevim saveznicima to je zabranjeno nakon presude u lipnju.

Rezultati izbora teško će promijeniti politički krajolik Rusije. Putin, na premijerskoj ili predsjedničkoj funkciji od 1999. godine, i dalje dominira ruskom politikom, a predsjednički izbori održavaju se 2024. godine.

On još nije najavio hoće li tada biti kandidat, a javnosti bi se trebao obratiti kasnije u ponedjeljak.

Taj 68-godišnji političar popularna je ličnost, a dio Rusa pripisuje mu zasluge zbog otpora Zapadu i vraćanja nacionalnog ponosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.