Kineski Sinopharm: Cjepivo protiv covida 79 posto učinkovito

Svijet 30. pro 202011:44
cjepivo, cijepljenje, koronavirus, covid
Izvor: Pexels (ilustracija)

Treća faza testiranja Sinopharmova cjepiva protiv koronavirusa pokazala je da je ono 79 posto učinkovito, rekao je kineski farmaceutski div u srijedu, što je slabija učinkovitost od Pfizer-BioNTechova i Modernina cjepiva no ipak napredak u borbi za suzbijanje pandemije u Aziji.

Kina, gdje se pandemija pojavila, utrkuje se sa Zapadom u razvoju vlastita cjepiva protiv covida-19, s pet cjepiva koja već jesu u trećoj fazi opsežnih ispitivanja, ali ni jedno nije službeno odobreno.

VEZANE VIJESTI

Objava u srijedu prvo je objavljivanje podataka u pogledu kineskog kandidata za cjepivo.

“Zaštitni učinak cjepiva (Sinopharm CNBG Beijing) protiv covida-19 je 79,34 posto”, priopćio je pekinški institut za biološke produkte, podružnica Sinopharma koja razvija cjepivo s CNBG-om.

Sinopharm se obratio kineskom regulatoru za lijekove za odobrenje inaktiviranog cjepiva protiv koronavirusa, navodi se u priopćenju, vrsti cijepljenja korištenjem čestica patogena.

No, Kina se bori da stekne međunarodno povjerenje svojih kandidata za cjepivo, što je ometeno nedostatkom transparentnosti rezultata ispitivanja.

Također se polako završila treća faza ispitivanja, koja se morala provoditi u inozemstvu zbog kineskog uspjeha u suzbijanju širenja covida-19 unutar vlastitih granica.

U međuvremenu su zapadne zemlje napredovale s primjenom cjepiva i odobrenjima.

Rezervirane su su stotine milijuna doza vodećih proizvođača Pfizer-BioNTech i Moderne, cjepiva koja su učinkovita 95 posto, odnosno 94 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar