Koronaskandal u Njemačkoj: Ne zna se koliko je zaista testova provedeno

Svijet 30. svi 202117:35
koronavirus, covid-19, testiranje
CESAR MANSO / AFP

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj su se privatni centri za testiranje otvarali jedni za drugim, ispostavilo se da su jako pogodni za prevare.

Centri za testiranje počeli su se otvarati nakon što je početkom ožujka njemačka vlada kao jednu od mjera uvela i mogućnost besplatnog testiranja za sve građane. Spomenuti centri smješteni su u šoping centrima, na parkinzima istih ili u kontejnerima koji su blizu kolodvora. Masovno testiranje postalo je jedno od prioriteta.

Obavljeno 70, a naplaćeno 1000 testova?

Ovi centri od države naplaćuju 18 eura po testu. Državu su ovi testovi samo u travnju i svibnju stajali preko 660 milijuna eura. No kako je sada otkrila istraživačka ekipa javnih servisa WDR-a i NDR-a i nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung, ovaj sustav bez pretjerane mogućnosti provjere doslovce poziva na manipulacije.

Novinari ovog tima su tajno kontrolirali broj obavljenih testova u nekoliko nasumice odabranih testnih centara. U jednom centru u Kölnu novinari su izbrojali 70 obavljenih testova u jednom danu. Tvrtka koja stoji iza ovog testnog centra je od države za taj dan naplatila 1.000 testova. Do sličnih zaključaka se došlo praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Pokrenuta je istraga

Sada je, nakon kritika, bio prisiljen reagirati i ministar zdravstva Jens Spahn. „Bilo da se radi o maskama ili testovima – svatko tko koristi pandemiju kako bi se obogatio na kriminalan način, bi se trebao sramiti”, objavio je političar CDU-a preko Twittera. Dodao kako je „dobro da se sada uključilo i državno tužiteljstvo”.

Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv dvije vodeće osobe jedne tvrtke u Bochumu kod koje su utvrđeni lažni obračuni. Spahn je najavio „nasumične probe” i rekao kako tvrtke koje provode testove dokumentaciju moraju čuvati do 2024. do kada je predviđeno provođenje testova.

Skroz iskrivljena epidemiološka slika?

Kelnski ured za zdravstvo se pribojava kako se radi o „vrhu ledenog brijega” i da će novi slučajevi pogrešnog obračuna uskoro izići na vidjelo dana. Zdravstvene službe se pribojavaju još jednog negativnog efekta. Tri centra, koje je pratio istraživački tim, su u roku jednog tjedna prijavila 25.000 testova od kojih niti jedan nije bio pozitivan. Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih osoba postoji bojazan da su ovi iskrivljeni podaci mogli iskriviti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), oštro je kritizirao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, „katastrofalnog menedžmenta” u borbi protiv pandemije. „Nakon maski sad i skandala s brzim testovima. Ministar Spahn je ignorirao upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi”, rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Proteklih mjeseci su se pojavile i optužbe na račun nekoliko zastupnika Unije CDU/CSU da su se obogatili prilikom nabavke zaštitnih maski nakon čega je nekoliko njih dalo ostavke na političke položaje, piše Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar