Međunarodni kazneni sud izdao naloge za uhićenje visoko rangiranih ruskih zapovjednika

Svijet 05. ožu 202415:47 0 komentara
MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je naloge za uhićenje najviših ruskih zapovjednika Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Sud sa sjedištem u Haagu rekao je da “postoje razumni razlozi vjerovati da dvojica osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade na ukrajinsku električnu infrastrukturu koje su snage pod njihovim zapovjedništvom izvodile od najmanje 10. listopada 2022. do najmanje 9. ožujka 2023.”

Sud je dodao da su s tim povezane ozljede nanesene civilima i šteta od napada bili očito prekomjerni u odnosu na bilo kakvu očekivanu vojnu korist.

Ukrajinski tužitelji već su istraživali moguće ratne zločine nakon zimske kampanje zračnih napada na ukrajinsku energetsku i komunalnu infrastrukturu.

Rusija negira da je namjerno gađala civilnu infrastrukturu u Ukrajini, rekavši da je svrha svih njezinih napada smanjiti borbenu sposobnost Kijeva.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika rekao je u utorak da su uhidbeni nalozi Međunarodnog kaznenog suda za najvišim ruskim zapovjednicima “vrlo simbolični”.

“…očito je da ovaj put Rusija apsolutno neće moći izbjeći odgovornost za planirane ratne zločine velikih razmjera”, rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!