NATO digao lovce zbog hrvatskog aviona: Airbus u Italiji izgubio radiovezu

Svijet 30. tra 202221:06 > 21:16 0 komentara
JOEL SAGET / AFP / Ilustracija

Talijanski mediji objavili su kako je kontrola leta izgubila radio vezu s hrvatskom Airbusom 320 nakon što je ušao u talijanski zračni prostor. Radilo se o letu iz Stockholma za Rim jutros u 9 sati.

Nakon što je izgubljena veza s avionom, Centar za zračne operacije iz Torrejona u Španjolskoj dao je nalog za podizanje aviona. U Torrejonu pored Madrida je NATO-ova zrakoplovan baza nadležna za kontrolu neba južnih zemalja Europe, gdje se provodila i istraga o tome tko je lansirao besposadnu letjelicu prema Zagrebu.

Nakon ulaska u talijanski zračni prostor u subotu ujutro, hrvatski Airbus 320 koji leti iz Stockholma za Rim, izgubio je radiovezu.

Nešto iza 9 sati, NATO-ov CAOC (Combined Air Operation Centre) u Torrejonu u Španjolskoj, u suradnji s talijanskim Vojnim zrakoplovstvom, izdao je naredbu da dva eurofightera iz 4. lovačkog jata u Grossetu uzlete i identificiraju avion, navodi Jutarnji list, pozivajući se na talijanske izvore.

Eurofighteri identificirali avion

Kako piše Il Mattino, zahvaljujući potpori sa zemlje, borbeni avioni bez problema su stigli do hrvatskog Airbusa i izvršili sve potrebne provjere te utvrdili da ne postoji prijetnja nakon čega su se vratili u bazu. Nedugo nakon toga uspostavljena je i radio veza s avionom.

Il Mattino dodaje da protuzračna obrana Italije radi 365  dana u godini 24 sata dnevno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.