Poglavar Ruske pravoslavne Crkve pozvao Ruse da podrže vlasti

Svijet 10. tra 202214:533 komentara
Patrijarh Kiril
Izvor: GENT SHKULLAKU / AFP

Poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril pozvao je u nedjelju građane da podrže ruske vlasti, koje provode vojnu intervenciju u Ukrajini, piše Reuters.

Patrijarh Kiril ranije je javno branio ruske operacije u Ukrajini, a rat smatra zaštitnim bedemom od zapadnjačke liberalne kulture koju vidi kao dekadentnu.

“Neka nam Gospodin pomogne da se ujedinimo u ovo teško vrijeme za našu domovinu, uključujući i oko vlasti”, rekao je 75-godišnji Kiril tijekom liturgije u Moskvi, prenosi novinska agencija Interfax.

“Neka vlasti budu odgovorne prema narodu, ponizne i spremne služiti mu čak i pod cijenu vlastitih života”, dodao je patrijarh, inače blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podrška patrijarha ruskoj vojnoj kampanji, u kojoj su ubijene tisuće vojnika i ukrajinskih civila, razljutila je neke u Ruskoj pravoslavnoj Crkvi, ali i u crkvama u inozemstvu koje su povezane s Moskovskom patrijaršijom.

Kiril je u nedjelju rekao da jednom kad se stanovništvo ujedini oko vlasti, “doći će do iskrene solidarnosti i sposobnosti da se odbiju neprijatelji, bilo vanjski bilo unutarnji”.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače u sklopu onoga što naziva “posebnom vojnom operacijom” radi demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine.

Ukrajinske snage su pružile žestok otpor, a Zapad je uveo oštre sankcije Rusiju kako bi je pokušao prisiliti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar