Potpredsjednik EK-a: Moramo donijeti zajedničku migracijsku politiku

Svijet 04. ruj 202122:081 komentar
Izvor: REUTERS/Elias Marcou

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas rekao je u subotu da se nada da će priljev ilegalnih migranata na istočnu granicu Europske unije biti katalizator donošenja zajedničkih pravila za migracije.

Schinas je u subotu obišao litavsko-bjelorusku granicu koja je destabilizirana zbog sve većeg priljeva ilegalnih migranata iz Bjelorusije.

“Ova situacija ovdje ima za nas u Europskoj uniji samo jednu poruku: pravo je vrijeme da se donese europski okvir koji će biti predvidljiviji i potpuniji za migracijsku politiku”, rekao je Schinas novinarima.

“Ovo je politički trenutak da se s akcije gašenja požara prijeđe na sustavno djelovanje”, dodao je.

Europska komisija je 2020. predložila novi ugovor o migracijama i o azilu kako bi donijela zajedničku politiku o tim temama.

No pregovore je prekinula pandemija covida-19.

EU je danas sve zabrinutiji zbog eventualnog migrantskog vala iz Afganistana pošto su talibani sredinom kolovoza preuzeli vlast u toj zemlji.

U Litvi su ilegalne migracije eksplodirale ove godine i već sada je broj dolazaka na granicu premašio 4100 ljudi, a u cijeloj 2020. je bio tek 81.

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da organizirano šalje migrante u Litvu, Poljsku i Latviju, želeći se osvetiti za sankcije koje je EU uveo Minsku zbog progona oporbe nakon spornih predsjedničkih izbora prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar