Putin najavio da će se kandidirati na izborima

Svijet 08. pro 202312:52 3 komentara
Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP

Vladimir Putin najavio je da će sudjelovati na predsjedničkim izborima 2024. godine. To su novinarima prenijeli sudionici razgovora sa šefom države, koji je održan nakon svečanosti u Kremlju povodom Dana heroja domovine.

TASS javlja kako je predsjednik parlamenta DNR Artem Zhoga uputio zahtjev Putinu, a ruski predsjednik se s tim zahtjevom složio, rekli su sudionici.

Trenutne Putinove ovlasti kao šefa države istječu 7. svibnja 2024. godine. Sljedeći predsjednički izbori u Rusiji zakazani su za 17. ožujka.

Putin se po peti put kandidira za predsjednika. Pobijedi li, dužnost šefa države obnašat će još šest godina, do 2030. godine.

Prvi put izabran na najvišu državnu dužnost 2000. godine, na mandat od četiri godine. Nakon ostavke prvog predsjednika Ruske Federacije Borisa Jeljcina 31. prosinca 1999. imenovan je v.d., a 12. siječnja 2000. inicijativna ga je skupina kandidirala za prijevremene predsjedničke izbore. Dan kasnije Putin je pristao sudjelovati.

Svoju namjeru da se kandidira na izborima 2004. Putin je objavio tijekom Izravne linije 18. prosinca 2003. godine. Na kraju mandata 2008. godine napustio je tu dužnost jer je prema Ustavu nije mogao obnašati više od dva mandata zaredom. Dmitrij Medvedev izabran je za novog predsjednika Rusije, a Putin je postao šef vlade.

24. rujna 2011. Medvedev je pozvao Jedinstvenu Rusiju da podrži Putinovu kandidaturu na predsjedničkim izborima 2012. godine. Putin je dao pristanak, pobijedio i, uzimajući u obzir ažurirano zakonodavstvo, preuzeo mjesto predsjednika ne na četiri, već na šest godina.

Putin 2018., kao ni ovoga puta, do posljednjeg trenutka nije odgovorio na pitanje hoće li se kandidirati za novi predsjednički mandat. Prema njegovom mišljenju, rano objavljivanje takvih planova loše utječe na rad dužnosnika, koji počinju više pažnje pridavati izbornoj kampanji nego svom glavnom poslu. Prije šest godina Putin je najavio sudjelovanje na izborima 6. prosinca – na susretu s veteranima i radnicima tvornice automobila GAZ.

Izbori 2024.

Putin je objavio da će se kandidirati dan nakon što je Vijeće Federacije odredilo datum glasovanja. Prema zakonu, nakon odluke Vijeća Federacije, kandidati moraju dostaviti dokumente Središnjem izbornom povjerenstvu u roku od 20 – 25 dana (ovisno o tome je li osoba neovisni kandidat ili predstavlja političku stranku).

Ovoga puta ne vrijedi ustavno ograničenje koje Putinu brani da se kandidira za predsjednika u više od dva uzastopna mandata. 2020. donesene su izmjene i dopune temeljnog zakona zemlje – aktualni šef države moći će se kandidirati za najvišu dužnost bez uzimanja u obzir prethodnih mandata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare