Putin: Strani kupci od petka ruski plin moraju plaćati u rubljama

Svijet 31. ožu 202216:29 > 16:44 1 komentar
Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od petka ruski plin moraju plaćati u rubljama, s posebnih računa u posredničkoj banci, poručivši da će isporuka u protivnom biti obustavljena.

Strani kupci s popisa “neprijateljskih država” doznačivat će prema uredbi na poseban račun u Gazprombanku ugovoreni iznos u stranoj valuti, banka će u njihovo ime kupovati rublje i prebacivati ih na drugi poseban račun radi plaćanja plina Gazpromu u rubljama.

Otvaranje posebnog, ‘K’ računa u Gazprombanku nije uvjetovano prisutnošću predstavnika stranog kupca, navodi se u uredbi.

“Ako uplate ne budu tako provedene, smatrat ćemo da kupac nije podmirio svoju obavezu, uz sve konzekvence koje iz toga proizlaze. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa ni mi nećemo biti dobrotvorna ustanova”, rekao je Putin.

Drugim riječima, u tom će slučaju postojeći ugovori biti obustavljeni, dodao je ruski predsjednik.

Putin je još prošlog tjedna najavio da će “neprijateljskim zemljama”, koje su Rusiji uvele sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu, plin naplaćivati u rubljama.

Njegova najava poduprla je rusku valutu koja je nakon ruske invazije na Ukrajinu potonula na najnižu razinu otkada se njome počelo trgovati na tržištima valuta.

Zapadne kompanije i države otklonile su ruski zahtjev, tvrdeći da krši ugovorne odredbe koje nalažu plaćanje u eurima i dolarima.

Ruski predsjednik obrazložio je odluku jačanjem ruskog suvereniteta, istaknuvši i da će Rusija podmiriti obaveze po svim ugovorima.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.