Potresno svjedočanstvo 16-godišnjeg Izraelca: Roditelji su me zaštitili svojim tijelima

Svijet 12. lis 202307:41 > 22:40 0 komentara
GABRIEL BOUYS / AFP

Pripadnici Hamasa izveli su u subotu napad na Izrael i pritom ubili više od tisuću ljudi. Deseci taoca odvedeni su u Gazu. Izrael je na ovaj napad uzvratio brutalnom odmazdom. U zračnim napadima sravnjene su cijele četvrti Gaze i ubijene stotine Palestinaca. U srijedu je u Izraelu formirana vlada nacionalnog jedinstva, a izraelski političari šalju identičnu poruku - Hamas mora biti uništen. Situacija u Pojasu Gaze je ekstremno teška, a voditelj politike Oxfama za okupirani palestinski teritorij i Izrael Bushra Khalidi rekao je da stanje ide prema humanitarnoj katastrofi budući da u Gazi nema struje ni vode, a sve manje i hrane i medicinskih zaliha.

Ključni događaji

Jedina elektrana u Gazi je zatvorena nakon što je Izrael prekinuo opskrbu strujom, kao i robom – uključujući lijekove, hranu, gorivo i vodu.

Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres kritizirao je postupak Izraela, ocijenivši da je sada potreban “brz i nesmetan humanitarni pristup”.

Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Izraelom, UN-om i Egiptom o mogućnosti da stanovnici Gaze sigurno napuste područje, priopćila je Bijela kuća. Američki državni tajnik Anthony Blinken otputovao je sinoć u Tel Aviv.

Izraelska vojska jučer je poručila da su stotine tisuća vojnika u blizini Gaze “spremni izvršiti misiju”, a glavno je pitanje hoće li IDF ući u Gazu kopnom ili nastaviti zračne napade.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!