Rusija optužuje Zapad za histeriju u vezi Navaljnog

Svijet 03. velj 202116:25
Aleksej Navaljni, Aleksej Navalni
Foto: Alexander NEMENOV / AFP

Rusija je u srijedu optužila Zapad za histeriju oko zatočenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i Kremlj je ocijenio da je policija imala pravo koristiti silu da bi razbila prosvjede zbog njegova pritvaranja.

Sud u Moskvi osudio je u utorak Navaljnog na tri i pol godine zatvora jer je prekršio raniju uvjetnu kaznu, ignorirajući pozive Zapada i prosvjednika da ga oslobodi.

VEZANE VIJESTI

Dok je sud vijećao, njegovi pristaše pokušali su se okupiti, a kasnije su na ulicama prosvjedovali protiv sudske odluke. Vlasti su zbog toga zatvorili neke postaje podzemne željeznice i uhitile 1400 ljudi, objavili su promatrači.

Saveznici Navaljnog kažu da je policija time zapravo zabranila javne prosvjede i koristila prekomjernu silu kako bi ih razbila.

Kremlj tvrdi da je reakcija policije bila opravdana jer je prosvjed bio nezakonit i nije bio odobren. Glasnogovornik Dmitrj Peskov optužio je sljedbenike Navaljnog da su namjerno provocirali policajce organizirajući prosvjed blizu Kremlja.

“Proteklih dana suočili smo se s pozivima na nezakonite prosvjede, pa smo poduzeli mjere da se spriječe teže posljedice”, rekao je Peskov.

Zapad je pozvao Moskvu da pusti Navaljnog, no Rusija drži da je to miješanje u njezine unutarnje stvari.

“Histerija koju smo čuli u vezi zakonitog procesuiranja slučaja Navaljni je neviđena”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.