Šef UN-a “šokiran” najavom o protjerivanju UN-ovih dužnosnika iz Etiopije

Svijet 30. ruj 202123:00
Izvor: Fabrice COFFRINI / AFP

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, izjavio je u četvrtak da je "šokiran" najavom o protjerivanju iz Etiopije sedam UN-ovih dužnosnika i dodao da je organizacija pokrenula razgovore s etiopskom vladom kako bi osoblje UN-a "moglo nastaviti rad" u zemlji.

“Sve humanitarne operacije Ujedinjenih naroda vode se temeljnim načelima humanosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti”, naveo je Guterres u priopćenju.

“U Etiopiji, UN pruža pomoć u spašavanju života, što uključuje hranu, lijekove vodu i sanitarnu opremu osobama kojima je prijeko potrebna”, dodao je i istaknuo da ima “puno povjerenje u osoblje UN-a koje se nalazi u Etiopiji”.

“UN se obvezao pomoći etiopskom narodu koji ovisi o humanitarnoj pomoći”, istaknuo je Guterres dodavši da je organizacija “pokrenula razgovore s etiopskom vladom u nadi da će UN-ovom osoblju biti dozvoljen nastavak važnog rada”.

Etiopsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od sedmero djelatnika UN-a da napuste Etiopiju u sljedeća 72 satazbog miješanja u unutarnja pitanja zemlje. Ta odluka je donesena nakon što s UN-ove organizacije godinu dana kritizirale humanitarnu krizu u zaraćenoj regiji Tigraju.

Ministarstvo je navelo imena dužnosnika UN-ovih agencija koji su proglašeni personama non grata, među kojima su djelatnici UNICEF-a i UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Bijela kuća je također osudila najavljeno protjerivanje i rekla je da neće oklijevati u nametanju sankcija onima koji obstruiraju humanitarne napore u Etiopiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar